Влиза в сила таванът на цената на ЕС върху руския петрол

От днес влиза в сила таванът на цената на ЕС върху руския нефт.

Тази цена няма да остане фиксирана и ще се преразглежда на всеки два месеца, като първият преглед е насрочен за средата на януари.

Промените ще изискват единодушно решение от всички членове на ЕС. Таванът на цената ще бъде определян всеки път на ниво, което е с 5 % по-ниско от пазарната цена, изчислена въз основа на данни от Международната агенция по енергетика.

Алиансът ОПЕК+ се срещна на 4 декември преди влизането в сила на горепосочените ограничения. Беше постигнато съгласие да се запазят настоящите квоти за производство на петрол. Руският заместник министър-председател Александър Новак коментира решението и предстоящото ембарго, като заяви, че Русия няма да приеме таван на цените на петрола, дори ако се наложи да намали производството. Той добави, че подобни ограничения са намеса в пазарните инструменти, а Русия е готова да работи само с онези потребители, които ще работят при пазарни условия.

От страните от ОПЕК+ никой все още не е коментирал тези действия на Запада във връзка със съдбата на петролното споразумение. Но в началото на октомври саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман заяви, че ОПЕК+ не знае какво ще се случи с европейското ембарго върху руския петрол и неговия ценови таван, кой ще го подкрепи и как ще реагира пазарът.

В деня на вземането на решението за таван на цената на руския петрол високопоставен европейски източник в Брюксел заяви, че въвеждането на тавана ще има положителен ефект както върху световните пазари, така и върху инфлацията.

Той също така уверява, че регулираният таван, според ЕС, ще позволи продължаването на доставките на руски петрол на цена, по-ниска от пазарната./БГНЕС, АФП

Москва / Русия