Освобождават Михаил Константинов от "Информационно обслужване"

Дългогодишният ръководител на "Информационно обслужване" Михаил Константинов напуска държавното дружество през август. Това става ясно от обявление за свикване на извънредно общо събрание на 16 август с една единствена точка в дневния ред: освобождаване от длъжност на двама от членовете на Съвета на директорите - Михаил Михайлов Константинов и Валери Петров Борисов, съобщава в. "Сега".

И двамата са независими членове в борда на директорите и през февруари т.г., след проведен конкурс, са избрани за нов мандат, става ясно от публикация на сайта на транспортното министерство.

Професорът по математика е известен като един от големите противници на машинното гласуване, За неговото отстраняване от ръководния пост на "Информационно обслужване", която обработва изборните протоколи, се заговори още с идването на служебното правителство. Министърът на транспорта и информационните технологии Георги Тодоров, който е принципал на дружеството, дори бе издал обява за провеждане на нов конкурс за представители на държавата в борда на директорите на "Информационно обслужване", но впоследствие я оттегли.

Оказва се, че дружеството не е 100% държавно и 0.5% от капитала му се държи от многобройни дребни акционери. Затова и всяка кадрова рокада в ръководството трябва да се вземе с решение на Общото събрание.

Проф. Константинов оглави "Информационно обслужване" през 2012 г., и с двегодишно прекъсване между 2014-2015 г. е председател на борда на директорите до април 2021 г. В момента председател на съвета на директорите е Валери Борисов, а Константинов - обикновен член. /БГНЕС