Остри обвинения между външните министри на Гърция и Турция

Министрите на външните работи на Гърция и Турция в четвъртък се сблъскаха по широк кръг въпроси по време на пресконференция в края на първата им среща след пауза от повече от година.

Разговорите между външния министър Мевлют Чавушоглу и гръцкия му колега Никос Дендиас уж трябваше да покажат, че двете неспокойни съседни натовски държави се опитват да отстранят различията си след година на сложни спорове.

Двете страни стигнаха почти до ръба на война, когато техните бойни кораби се сблъскаха, докато се следваха едни други по време на турски действия в спорните води на Източното Средиземноморие миналия август.

Пресконференцията беше открита с помирителни бележки на Чавушоглу, в които той похвали "много положителния диалог", който току-що проведоха в турската столица.

Но Дендиас използва встъпителната си реч, за да изброи поредица от дългогодишни оплаквания към Турция - от търсенето на природен газ в оспорвани води до третирането на гръцкото православно малцинство и продължаващия спор на страните за мигрантите.

"Позицията на Гърция е ясна и не за първи път я чувате", каза Дендиас пред Чавушоглу по време на разгорещената 35-минутна пресконференция.

"Ако обвинявате моята страна и народ пред пресата, аз трябва да мога да отговоря на това", върна репликата Чавушоглу. "Ако искате да продължите напрежението помежду ни, може. Ако тук се впуснем във взаимни обвинения, имаме много неща да си кажем”, заяви Чавушоглу. ""

Миналия месец Турция обяви, че Дендиас идва да подготви нещо, което може да е новаторска среща на върха между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Такова нещо не е огласено.

Дендиас наистина предложи на Чавушоглу покана да го посети в Атина и двамата министри се разделиха,, след като си размениха няколко приятни думи и усмивки.

"Турция не трябва да дава уроци на Гърция", заяви Дендиас, след като обвини Турция, че не се придържа към споразумението си с Брюксел от 2016 г. за приемане на мигранти, търсещи убежище в Европа.

"Гърция е готова да продължи напред и (да приеме) нов дневен ред. Но това не означава, че Гърция ще промени позицията си по външната политика или че ще се откаже от европейските си задължения", каза Дендиас.

"Винаги се опитвате да ни учите на демокрация и законност", отвърна Чавушоглу по време на спор относно отношението на Турция към гръцкото православно малцинство.

Няколко минути по-рано Дендиас беше казал, че предава дълбокото недоволство на Гърция от факта, че миналата година Турция превърна катедралата "Света София" в Истанбул от музей в джамия.

"Не позволявате на турското малцинство (в Гърция) да се нарича турци. Наричате ги мюсюлмани", възрази Чавушоглу. "Ако се наричат турци, те са турци - трябва да признаете това."/БГНЕС

Анкара / Турция