Оставката на Рюте ще повлияе на политиките в Европа

Напускането на най-дългогодишния министър-председател на Нидерландия означава избори с много висок залог в една все по-поляризирана страна с косвени ефекти за Европа.


За 13 години на поста си министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте получи прозвището "тефлоновия Марк" - признание за способността му да избягва последиците от политически скандали и да създава нови коалиции от отломките на предишни правителства. Ето защо изглеждаше вероятно решението на Рюте да ускори предсрочните избори миналата седмица е още един пример за хитра игра на най-дългогодишния лидер на Нидерландия. Вместо това се оказа, че това е краят на играта, след като в понеделник Рюте неочаквано обяви, че възнамерява да се оттегли от поста си.

Какво ще последва е трудно да се прогнозира. Рюте - майстор на сделките в една калейдоскопична система, която в момента се състои от 20 партии, доминира в основната нидерландска политика. Неговото оттегляне оставя временна празнина, която по-крайните сили ще се надяват да запълнят. След пандемията в Нидерландия, както и навсякъде другаде, предизвикателствата, свързани с разходите за живот и енергийната криза, нарастващата миграция в световен мащаб и екологичния преход, се оказаха благодат за радикалната десница, чието влияние прониква в основните политически сили.

Начинът на напускане на Рюте е знак за този натиск. Четирипартийната му коалиция се разпадна, след като той реши да настоява за драконовски нови правила за предоставяне на убежище. Но правителството вече имаше сериозни проблеми след изборите в провинциите през март. Провеждайки кампания срещу правителствените планове за намаляване на броя на добитъка, за да се постигнат целите за емисиите на азот, популистката партия "Фермер-гражданин" (BBB) спечели народния вот и най-много места в холандския сенат. Понастоящем тя води в националните проучвания, а либерално-консервативната партия VVD на Рюте е на второ място.

В страна, която е вторият по големина износител на селскостопански продукти след САЩ, проблемите на фермерите са много болезнени, особено в селските райони. Но крайната десница използва въпроса, за да разпространи конспиративни теории за "глобалистични" екологични заговори за заграбване на земя, увеличаване на имиграцията и унищожаване на традиционния начин на живот. През последното десетилетие способността на Рюте да постига консенсус в рамките на центъра - и опортюнистичната му готовност да се насочи надясно по въпроси като имиграцията - държаха под контрол ксенофобското, нелиберално течение в холандската политика. В негово отсъствие тази задача може да стане по-трудна.

В по-общ план сега ни очакват много бурни политически лято и есен. Оставката на Рюте предшества четири европейски избори с голям залог. В Испания предсрочните избори по-късно този месец могат да доведат до присъствие на радикалната десница в правителството за първи път след връщането на демокрацията. В Словакия в проучванията води подкрепяща Путин партия, която се противопоставя на по-нататъшната военна подкрепа за Украйна. В Полша консервативно-националистическата партия "Право и справедливост" се надява на трета поредна победа тази есен.

На този зловещ фон оттеглянето на Рюте има значение, което надхвърля нидерландските граници. Влиятелна фигура на международната сцена, Рюте беше ветеран от поколението социално либералните и фискално консервативни лидери, които определяха политиката на Европейския съюз след икономическата криза през 2008 г. Последвалите строги икономии спомогнаха за възхода на популистките партии, обвиненията към мигрантите и националистическия подем. За да се отблъсне радикалната десница е необходим различен подход от този, възприет от Рюте и неговите съмишленици от страна на основните партии: такъв, който може да осигури инвестиции и чувството за просперитет, необходими за посрещане на определящите за епохата предизвикателства./БГНЕС

----------------------------------------------------------

Редакционен материал на в. "Гардиън"