Душенето на кучето по време на разходка тренира мозъка му

По време на разходката кучето трябва да се оставя да души колкото си иска.

Според кучешкия ветеринар и треньор Зоуи Белшоу, на кучетата трябва да им се позволява да душат колкото искат, когато са на разходка, вместо да бъдат влачени и направлявани насилствено от собствениците си. Като част от речта си на конгреса BSAVA 2023, Белшоу обясни, че собствениците често гледат на разходките като на рутина, за да поддържат кучето си във физическа форма, докато всъщност то играе жизненоважна роля в умствената стимулация. „Някои кучета, особено по-възрастните, ходят с по-малко енергия и за по-кратки периоди от време и предпочитат бавно да пълзят и да изследват ароматите около тях. Собствениците трябва да приемат това, дори и да е досадно и разочароващо“, предупреди тя. "Подушването е много, много важно", подчерта тя.

Според ветеринаря с напредването на възрастта кучетата стават по-мотивирани да душят. „Ако имате 10 минути за разходка и кучето измине 10 метра, но подуши стълба за 9 минути и половина, това е много по-добре за него, отколкото да го влачите и насилвате да тича наоколо. Собствениците могат да слушат подкаст или по някакъв начин да ускорят времето и да приемат, че подушването е нещо наистина важно“, добави тя.

Тъй като собствениците могат да направят други корекции, за да улеснят живота на по-възрастно куче, Белшоу съветва да инсталирате меки постелки за предотвратяване на падания, различни стилове на игра и промени в диетата. За кучета, страдащи от когнитивен спад или загуба на зрение или слух, използването на обонянието е от решаващо значение. Например скриването на храна на различни места, за да насърчите кучето да я намира само, е забавна форма на тренировка на мозъка, която помага да поддържате ума на застаряващото ни куче активен./БГНЕС