Остава в ареста обвиняемият за смъртта на таксиметровия шофьор в София

Софийският градски съд наложи най-тежката мярка задържане под стража на Йосиф Иззе, обвиняем за смъртта на таксиметровия шофьор в София, предаде репортер на БГНЕС.

Съдът прие, че има данни за извършено престъпление, въпреки противоречивите свидетелски показания. Освен това Иззе е и в тригодишен изпитателен срок по присъда със споразумение за причинено ПТП, при което е пострадала жена. Няма данни обвиняемият да може да се укрие. Определението на СГС не е окончателно и подлежи на жалба и протест, в случай на такива, делото е насрочено за 20 октомври от 10 ч. По-рано днес съдия Александра Йорданова даде ход на делото за убийството на таксиметровия шофьор Христо Йорданов. Прокурор Илиян Точев заяви, че е имало размяна на удари между 39-годишния таксиметров шофьор и 23-гадишния обвиняем, както и че е установена остра сърдечна недостатъчност. Той подчерта, че е налице вероятността обвиняемият да извърши друго престъпление и поиска най-тежката мярка – задържане под стража. 23-годишният мъж има двама защитници. Защитата от своя страна заяви, че счита, че не може да бъде наложена най-тежката мярка на техния подзащитен.

С оглед събраните до момента гласни и писмени доказателства и степента на обществена опасност според защитата, не може да се направи обоснован извод за това по какъв начин и как е нанесена средна телесна повреда, дали е нанесена умишлено и вследствие на нея ли е настъпила смъртта на таксиметровия шофьор. "Събраните доказателства не са такива, че да подкрепят искането на прокуратурата за вземане на такава мярка", категорична е защитата и съобщи, че до момента обвиняемият е съдействал изцяло на разследването, включително неговата приятелка е подала сигнала на тел. 112. "Не съществуват съмнения, че има опасност за се укрие, той има постоянен адрес и трудова заетост", добави защитата. По отношение на минали престъпления от страна на обвиняемия, защитата заяви, че те не би следвало да бъдат взети предвид.

"Считам, че най-тежката мярка, която прокуратурата иска да бъде взета, е неоправдана към настоящия момент, и по принцип, разбира се", каза още защитата и подчерта, че към момента към обвиняемия има силен медиен интерес, както и обществено напрежение, които фактори пречат и създават пречки за пълната обективност. "Домашният арест е почти приравнен по тежест на задържането под стража", смята защитата и поиска именно такава мярка да бъде наложена от страна на съда на обвиняемия, като беше използвани аргументите, че дори и той да има намерения да се укрие и да извърши ново престъпление, домашният арест ще ги възпрепятства, както и възрастта на обвиняемия. Пред журналисти прокурор Точев каза, че версията е само една, че е имало сбиване и е настъпила смърт. Той уточни, че за състава по 124 не е относимо кой е започнал първи.

"Има едва група обективни свидетели, тъй като не са пристрастни към нито една от страните", сподели прокурор Точев и допълни, че са иззети видеозаписи от камерите и ще се види реално кой е тръгнал първи. Прокурорът по делото обясни, че на този етап все още няма готови експертизи. /БГНЕС