ОССЕ приветства Малта за следващ председател на организацията

Малта е следващият председател на ОССЕ, обяви външният министър на Северна Македония Буяр Османи на срещата на ОССЕ в Скопие, предаде специалният пратеник на БГНЕС Димитър Русков.


Буяр Османи предава поста на малтийския външен министър Ян Борг.

Османи също така приветства удължаването на мандатите на генералния секретар Хелга Шмид, службата за демократични институции и права на човека Матео Макачи, върховен комисар Кайрат Абдрахманов и главен представител Тереза Рибейро.

"Всички държави се съгласиха, че Малта е новият председател за следващата година, а също така планът за председателството на Северна Македония беше разработен, успяхме да удължим мандатите на четирите най-високи ръководни длъжности в ОССЕ, на генералния секретар и на ръководителите на трите автономни институции", заяви Османи. "Искам да поздравя Малта и министър Борг и да изразя нашата дълбока благодарност за това, че поеха бремето на отговорността за продължаване на важната мисия на ОССЕ в тези трудни времена. Те могат да разчитат на нашата подкрепа и им пожелавам една не толкова трудна година, каквато имахме ние", допълни той.

Генералния секретар на ОССЕ Хелга Шмид също коментира упоритата работа на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

„Изминахме едно трудно пътуване, но то завърши с успех, тъй като решенията, взети от държавите тук, в Скопие, ще позволят на ОССЕ да продължи да работи в подкрепа на стабилността, сигурността, правата на човека и основните свободи в целия регион на организацията.“, заяви Хелга Шмид.

Шмид възхвали готовността на държавите-членки за спазването на ценностите на ОССЕ: „Както отбелязах в доклада си вчера, тази организация се основава на принципи и ангажименти, договорени от всички преди почти 50 години. Нейното предназначение е не само да се справя с редица предизвикателства в областта на сигурността, но и да държи участниците в нея отговорни. Именно това се случи през последните два дни.“


Тя също поздрави Малта като новия председател на организацията.

"Всичко, което правим, независимо дали работим за справяне с корупцията и организираната престъпност, за мониторинг на изборите, или за изземане на малки оръжия и леко въоръжение - в района на ОССЕ има милиони такива незаконни оръжия и ние неуморно работим за справяне с това предизвикателство. Също така обучаваме граничните служители по стандартите за правата на човека. Всичко това се прави в подкрепа на жените и мъжете, които наричат нашия регион свой дом", подчерта Шмид.

Османи обърна внимание на важността на събитието по време на продължаваща война и подкрепата за Украйна в този момент.

"Руската агресия срещу Украйна грубо наруши самите основополагащи принципи и ангажименти на нашите организации и причини огромно страдание в Украйна, но също така постави под въпрос самото съществуване на нашата организация. И поради това резултатите от този министерски съвет са революционни: първо, защото преобладаващото мнозинство от участващите държави се събраха, за да подсилят безценното значение на принципите и ангажиментите на ОССЕ, залегнали в заключителния акт от Хелзинки, и осъдиха за пореден път пред света войната на Русия срещу нейния независим и суверенен съсед", каза още македонският външен министър.

Османи допълни значението на присъствието на Лавров на срещата и как влияе това на организацията.

"Ние бяхме открито заявихме, че осъждаме руската агресия. Ние също така превърнахме ОССЕ в платформа за политическо и юридическо поемана на отговорност за руските зверства в Украйна. Както във Виена, така и тук 55 държави-членки казаха на Лавров истината. Нямаше никакви договорки с Руската федерация за принципите на ОССЕ."


Той също представи позицията на Скопие и ОССЕ по отношение на конфликта между Косово и Сърбия.

"Сделката в Охрид е единственият начин за постигане на напредък в отношенията, в която центъра е взаимно признаване. Това е националната позиция на Северна Македония, ние имаме добри отношения и с двете страни. Ние подтикваме двете страни да решат проблемите си, защото това оставащо напрежение оставя отворена врата за недоброжелателни актьори искащи влияние в региона", заяви Буяр Османи.

"Като председател на ОССЕ мога да кажа, че обръщаме изключително внимание на проблема. Участваме на място и двете държави, като в Прищина ни е най-голямата операция. Имаме 5 офиса в региона, които са добре приети и съм посетил и двете страни. Надявам се, че Косово ще стане скоро член на ОССЕ, но ще ни трябва консенсус", допълни вече бившият председател на международния орган.

Османи упрекна ветото на Русия за бюджета на организацията.

"От 2022 г. ОССЕ няма бюджет, защото Руската федерация блокира неговото приемане. Поради това организацията страда много, кърви без този бюджет. Не можем да гоним инфлацията и да създаваме нови работни места. Това нарушава способността ни да бъдем на място в конфликтните страни. Руската федерация блокира приемането заради изречение в документа, което дори не е част от процедурата за взимане на решения", заключи той. /БГНЕС