Османи: Да се фокусираме и върху миналото, и върху бъдещето

Не подценявам значението на историята и миналото, ние трябва да говорим за тези въпроси разговори. Но трябва да се фокусираме върху настоящето. Ние всеки ден създаваме история. Първите послания, които идват от партиите, които може да съставят коалиция, ни вдъхват оптимизъм.

Това каза македонският министър на външните работи Буяр Османи пред Нова телевизия. На въпрос за бъдещето на двустранните ни отношения той каза следното: Ако ме питате за различията, които имаме и за европейската перспектива, ние никога досега не сме прекъсвали комуникацията си с Република България. Независимо от факта, че това бе по-трудно заради факта, че в рамките на една година имаше три път избори. Не бе сформирано правителство и имаше служебно правителство, но ние със служебното правителство на България бяхме в непрекъсната комуникация.

"В последния период имахме три директни срещи между експертите. Разменихме ноти, документи, позиции, мнения и така ще продължим и занапред. Надявам се по-бързо да бъде сформиран редовен кабинет и институциите, за да може да завършим този спор, който държи като заложник не само нашата европейска перспектива, но и целия регион, заложник е и приятелството между нашите две държави. Република България е една от държавите, които движи напред процесът на евроинтеграцията на целия регион. Да не забравяме, че през 2018-а година точно в София именно Република България беше домакин на Срещата на върха на ЕС за Западните Балкани и ръководеше тази европейска перспектива на целия регион.. Мисля, че е в интерес както на България, така и в наш интерес, а и на целия Европейски съюз, да приключим по-бързо с този въпрос, който ненужно трови двустранните ни отношения", каза още Османи.

Османи каза, че "в продължение на една година, са водили преговори със служебното правителство и смята, че която и да е редовна политическа власт, която ще има и пълен мандат за вземане на решения, ще води по-лесно тези преговори, отколкото едно служебно правителство". "Първите послания, които идват от партиите, които може да съставят коалиция, ни вдъхват оптимизъм. Но, в отношенията между РСМ и България фокусът не трябва да го оставяме само върху миналото, а и върху настоящето и бъдещето. Цяло е когато има всичко. Не подценявам значението на историята и миналото, ние трябва да говорим за тези въпроси разговори. Но трябва да се фокусираме върху настоящето. Ние всеки ден създаваме история. Ние сме сериозни и конструктивни. Вярваме в приятелството на нашите две държави. Вярваме в общото бъдеще на Европа. Ние сме съюзници в НАТО и трябва само един по-рационален подход и от двете страни, както и разбиране на другия", каза още македонският министър на външните работи. /БГНЕС