Оскверниха гроба на патриарх Неофит

Неизвестни лица поругаха и оскверниха гроба на блаженопочившия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя", предаде репортер на БГНЕС.


Кръстът е изваден от гроба и част от него е счупена, както и част от мрамора, обграждащ гроба на упокоилия се предстоятел на БПЦ. Органите на реда са уведомени за случая и се предприемат действия по издирването на извършителите, уточняват от Светия Синод.

БГНЕС припомня, че предстоятелят на Българската православна църква почина на 78-годишна възраст на 13 март 2024 г. На 15 март тленните останки на патриарх Неофит бяха изложени за поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски". На съботния ден бе отслужена Заупокойна Света литургия от митрополит Йоан Варненски и Великопреславски, последвана от опело, възгласено от Вселенския патриарх Вартоломей I Константинополски. С литийно шествие тленните останки на нашия духовен баща бяха пренесени от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" до храм „Св. Неделя" с помощта на същия лафет, с който през август 1943 г. са пренесени тленните останки на Цар Борис III Обединител. Общественото мнение определя и патриарх Неофит като Обединител. Гробът на патриарх Неофит се намира в непосредствена близост до този на друг голям духовен водач на българите – Екзарх Йосиф I Български. /БГНЕС