Осигуряването на безопасна онлайн среда на децата е сред основните приоритети на ДАЗД

Днес, 6 февруари 2024 г., отбелязваме Международния ден за безопасен интернет. Той се провежда за 21-а поредна година. В отбелязването му се включват над 140 държави от всички континенти, включително България, а целта му е да привлече вниманието на децата към темата за безопасното и позитивно ползване на интернет, съобщиха от ДАЗД.


„За Държавната агенция за закрила на детето осигуряването на безопасна онлайн среда на децата е сред основните приоритети. Глобалната мрежа е източник на неизчерпаема информация, забавления, нови открития. Ние, възрастните, не можем и нямаме право да лишаваме децата от достъп до нея. Наша е отговорността да ги предпазим от вредно за тях съдържание, от всяка форма на кибертормоз, както и да можем да говорим с тях за реалните опасности в интернет и последствията от тях,“ коментира д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД, и подчерта изключително важното и добро сътрудничество на Агенцията с Българския център за безопасен интернет, както и с Дирекция „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето изтъкна, че темата за безопасността в интернет много често е на дневен ред и по време на заседанията на единствения детски консултативен орган – Съвета на децата към председателя на ДАЗД.

Държавната агенция за закрила на детето стартира чат приложение към Националната телефонна линия за деца 116 111, така че децата да имат възможността по лесен за тях начин да потърсят съвет, подкрепа или да съобщят за дете в риск. Към момента приложението е активно всеки вторник и четвъртък от 14:00 до 16:00 ч. и е достъпно през официалната интернет страница на Националната телефонна линия за деца на ДАЗД – 116111.bg.

Припомняме, че сигнал за онлайн тормоз може да бъде подаден на Национална телефонна линия за онлайн безопасност за деца 124 123, както и през интернет сайта на Българския център за безопасен интернет и към Дирекция „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР. Сигнал по всяко време на денонощието може да бъде подаден и на Националната телефонна линия за деца 116 111./БГНЕС