Още един заместник-министър с евтин апартамент

Нови имена на високопоставени чиновници, сдобили се с луксозни имоти на преференциални цени, изплуваха днес. Това са заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов и бившият председател на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков, предаде репортер на БГНЕС.

Първанов придобива луксозния апартамент през есента на 2018 г. от фирма „Артекс“. Той е с площ 150 кв.м. и разполага с два гаража от 50 квадрата. Общата сума на сделката е 240 хиляди лева или това прави по 616 евро на кв.м., това го превръща в един от най-евтино закупените. Апартаментът е в луксозна кооперация на улица „Тинтява“ в престижния столичен квартал „Изток“. Той се намира на няколко пресечки от сградите, където недвижими имоти имат Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Заместник-министърът не беше открит за коментар. Също така за момента той няма намерение да подава оставка. Името на Красимир Първанов нашумя, след като беше уволнен от министъра на енергетиката Трайчо Трайков заради подписването на документи по АЕЦ „Белене“, според които НЕК се задължава да сключи окончателен договор за втората ядрена централа с „Атомстройекспорт“. Той беше издигнат за заместник-министър от НФСБ.

Съсед на Първанов е Веселин Божков, който е придобил апартамент на цена от 682 евро за кв.м.

Партиите да се изчистят от корумпирани

Президентът Румен Радев отправи остри критики от Египет, където е на официално посещение. Той призова партиите да се изчистят от корумпираните и некомпетентни кадри.

„Не съм дошъл в Египет, за да коментирам апартаментите на Цветан Цветанов. Моята позиция винаги е била принципна. Знаете, че преди два месеца в моя годишен отчет много ясно заявих, че партиите, които искат да видят себе си на бъдещия политически хоризонт трябва сами да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри с управленски амбиции, а не да чакат да гърмят скандали и да ги гасят с оставки“, подчерта президентът Радев.

„Апартаментите на властта“ доведоха до оставки

В средата на миналата седмица в страната избухна скандал във връзка с „апартаментите на властта“. В центъра на този скандал е председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, министри, заместник-министри и депутати от ГЕРБ.

Те са придобили апартаменти по занижени цени в луксозни сгради, намиращи се в престижния софийски квартал „Изток“. Скандалът взе и първите си жертви. В събота оставки подадоха министърът на правосъдието Цецка Цачева и заместник-министърът на спорта Ваня Колева.

Цветан Цветанов заяви, че е атакуван заради наближаващите евроизбори, които ще се състоят в края на май. Днес във Фейсбук се появи група в негова подкрепа. /БГНЕС