Още един процес на века: Сенатът ще съди Тръмп за безредиците в Капитолия

Една година след първия импийчмънт бившият президент Доналд Тръмп се оказва обект на безпрецедентен втори процес, който започва във вторник в Сената, чиито членове трябва да определят дали той е подбудил смъртоносно нападение над Капитолия в САЩ, пише АФП.

100-те сенатори също ще навлязат в противоречива, неизследвана територия, когато започнат да съдят президент, който вече не е на власт, дълбоко увредена политическа фигура, която дори без власт в Белия дом остава мощна сила в своята партия.

В сърцето на процеса с високи залози през следващата седмица е ръкопашната схватка от 6 януари, когато няколкостотин про-Тръмп бунтовници нахлуха в Конгреса, конфронтираха се с полицията и се опитаха да осуетят тържественото признаване на победата на Джо Байдън.

Въстанието, което според някои депутати от Демократическата партия е опит за преврат от местни терористи, е описано като най-опасното нападение срещу американската демокрация от Гражданската война през 60-те години на XIX век насам.

Това остави членовете на Конгреса, които бяха безмилостно преследвани от бунтовниците, толкова разтърсени, а нацията толкова разярена, че демократите незабавно започнаха процеса за импийчмънт на Тръмп само две седмици след края на мандата му.

На 13 януари Камарата на представителите го обвини за „подстрекателство към въстание“, с което завинаги заклейми Тръмп за президент, два пъти изправян пред импийчмънт. Никой друг главнокомандващ не е бил така опозорен.

Още повече, че никой президент на САЩ никога не е бил осъждан по дело за импийчмънт и вероятно този рекорд ще остане.

Една от основните цели на демократите, участващи в процеса, би била да се забрани на Тръмп да заема федерален пост в бъдеще, ако успеят да спечелят обвинителна присъда.

Сам по себе си бунта не подлежи на съмнение. Американските социални мрежи отразяваха хаоса на живо, а хиляди снимки и видеоклипове - включително и на някои бунтовници, които настояват, че Тръмп „иска ние да сме тук“ да щурмуваме Капитолия - попаднаха в световните вестници, уебсайтове и телевизионни репортажи.

Критиците твърдят, че ролята на Тръмп се заключава в това, че той е нарушил своята клетва, подбуждайки своите поддръжници да предприемат атаката.

Републиканският милиардер и неговите съюзници обаче твърдят, че самият процес е противоконституционен, тъй като Сенатът може да осъди и отстрани от длъжност настоящ президент, но не и частен гражданин.

Подобен подход би позволил на защитата и републиканските сенатори да избегнат да се налага да защитават яростните критики и постове в „Туитър“ на Тръмп в навечерието на насилието.

Председателят на парламента Нанси Пелоси, която събра екип от девет демократи, които ще изпълняват функциите на мениджъри по импийчмънта, преследващи Тръмп, настоя, че процесът трябва да продължи и че ако не бъде осъден, това ще навреди на американската демокрация.

"Ще видим дали това ще бъде Сенат на смелост или малодушие", каза Пелоси пред репортери в четвъртък.

„Буре с барут“

За да бъде осъден Тръмп са необходими гласовете на повече от две трети от сенаторите, което означава, че 17 републиканци ще трябва да напуснат редиците и да се присъединят към всичките 50 демократи, което е малко вероятно в този момент.

Но бившият магнат за недвижими имоти има какво да губи в процеса, който ще бъде предаван на живо в цялата страна.

Въпреки че Тръмп запазва силна база на подкрепа, бунтът подкопа популярността му, което не е добре за 74-годишния магнат, който не се е отказал от идеята да се кандидатира отново за президент през 2024 г.

Мениджърите по импийчмънта не възнамеряват да се придържат само към правно теоретизиране на дебата.

В досъдебното кратко изложение на своите аргументите, те задават тон, описателно обвинявайки Тръмп, че „е създал буре с барут, запалил е клечката кибрит и след това е търсил лични изгоди от последвалия хаос“.

Те също така заявиха намерението си да използват много от публичните изявления на самия Тръмп срещу него, включително речта му преди бунта на 6 януари пред тълпа от привърженици близо до Белия дом, призовавайки ги да "покажат сила".

„Никога няма да си върнете страната със слабост“, каза Тръмп и ги призова да „се борят с всички сили“.

В собственото си изявление защитниците се съсредоточиха върху две точки: че процесът е "спорен", защото Тръмп не може да бъде отстранен от длъжност, която вече не заема, и че неговата реторика, която поставя под съмнение резултатите от изборите и подстрекаващите му забележки от 6 януари спадат към конституционно защитената свобода на словото.

Параметрите на процеса все още не са определени и те ще се нуждаят от одобрението на мнозинството в Сената.

Въпреки че, демократите не са съобщили какви доказателства ще използват или кого биха могли да призоват като свидетели, например офицери на Капитолийската полиция в САЩ, поканата им Тръмп да даде показания бе отхвърлена от екипа на бившия президент.

Съобщава се, че демократите не ги забавлява идеята да издадат призовка, за да го принудят да свидетелства.

Много демократи също са нетърпеливи да продължат напред, така че Конгресът може да приеме законодателните приоритети на Байдън като масивния пакет за помощ, във връзка с пандемията от коронавирус. / БГНЕС