Осака отново ликува в Мелбърн за четвърта титла от Шлема

Наоми Осака триумфира на Аустрелиън Оупън, след като надигра във финала Дженифър Брейди с 6-4, 6-3. Японката надви американката за около час и 20 минути игра, като спечели своята четвърта титла от Големия шлем от също толкова финали и втора в Мелбърн след 2019-а година.

Осака спечели втора титла в кариерата си от Откритото първенство на Австралия.

Първият сет бе равностоен, като Брейди, играеща в първия си финал от Шлема, показа агресивна игра и въпреки че изостана с пробив за 1-3, тя го върна моментално и постави под напрежение Осака. Въпреки това, по-класната от двете тенисистки пречупи съперничката в ключовия момент в десетия гейм и поведе в сетовете. Във втората част тя пое контрола върху събития и дръпна на бърза ръка с два пробива за 4-0, преди Брейди да се отчете с връщането на един от тях и да направи загубата си по-почетна. „Как искаш да те наричам? Джени или Дженифър? Джени, добре. Играхме в полуфиналите на Ю Ес Оупън, знаех още тогава, че ще бъдеш труден съперник. Чудесно е да видя една тенисистка, която е извървяла толкова дълъг път през последните месеци“, похвали тя своята съперничка във финала. „Моят отбор е като мое семейство. Поздравявам треньорите на моята съперничка. Със сигурност близките ти са много горди с твоето представяне, чакат те още много успехи. Благодаря и на моя екип, без тяхната подкрепа нямаше да мога да се справя в тази необичайна ситуация. Винаги съм много нервна преди мач, важно бе да бъдете до мен. Накрая, благодаря на феновете, че дойдоха да ни гледат. Това прави турнирите от Големия шлем много различни и специални. Радвам се, че отворихте сърцата и душите си за нас. Надявам се, че ще се видим следващата година“, каза новата шампионка.

Брейди не успя да се противопостави на Осака.

Брейди отдаде заслуженото на японката и благодари на организаторите, които трябваше да се справят с безпрецедентната ситуация на двуседмична карантина за тенисистите поради коронавируса. „Първо, искам да поздравя моята съперничка, която показа отново, че е невероятен спортист, това, което тя прави, е невероятно. Поздравявам и екипа й за добрата работа. Благодаря на моя екип – без вас нямаше да бъда тук днес. Утре продължаваме“. „Бях 15 дни под карантина, но благодаря на организаторите, че направиха така да се чувствам добре през тези две седмици. Моите близки гледаха този мач, съжалявам, ако съм ги разочаровала. Беше специално да играя отново пред зрители след миналата година. Надявам се, че отново ще имам шанс да играя на този корт и ще видим още много хора по трибуните“, завърши американката. Американката подобри предишното си най-добро постижение в Шлема след полуфинала на домашна земя в Ню Йорк в края на миналата година. Тогава тя загуби отново от Осака, но в три тежки сета. Японката, от своя страна, триумфира за четвърти път в турнирите от най-висока категория в също толкова финали, изравнявайки по този начин легендата Моника Селеш.

Около 7500 привърженици присъстваха на финала при жените в Мелбърн.

Осака спечели втора титла в Мелбърн след тази през 2019, когато надви трудно Петра Квитова. Другите две титли на тенисистката са на Ю Ес Оупън 2018 (победа над Серина Уилямс) и 2020 (успех над Виктория Азаренка). /БГНЕС