Осака е отново шампионка на Ю Ес Оупън

Наоми Осака спечели за втори път Ю Ес Оупън след категоричен обрат срещу Виктория Азаренка с 1-6, 6-3, 6-3.

Осака е за втори път шампионка в Ню Йорк след 2018-а, когато в спор за трофея надви Серина Уилямс.

Японката буквално се събуди, след като загуби разгромяващо първия сет с 1-6, а във втория изоставаше с 0-2 след пробив в самото начало за опонентката й. За беларускинята това е трети загубен финал, след като до сега изпусна възможността да грабне титлата през 2012 и 2013 г. загубвайки на финалите от Серина Уилямс. Този път преодоля знаменитата американка на полуфинала, но силите й не достигнаха пред младежкия устрем на Осака.

Японката триумфира отново в Ню Йорк след 2018 и вече е трикратна победителка от Шлема, след като спечели Аустрелиън Оупън през 2019. Осака взе реванш от Азаренка за поражението си на турнира в Синсинати, игран по изключение тази година в Ню Йорк, където не излезе на корта заради травма. За първи път след Аранча Санчес-Викарио през 1994 тенисистка печели губи откриващия сет във финала на турнир от Шлема при жените и в крайна сметка си тръгва с победата след обрат.

"Не искам да играя срещу теб във финали повече", каза с усмивка на лице двукратната шампионка на церемонията по награждаването. "Не се насладих на мача, беше много труден. Вдъхновяващо е, защото те гледах по турнирите, когато бях по-млада, и самата възможност да играя срещу теб бе страхотна, научих наистина много", добави 22-годишната японка.

"Искам да благодаря на екипа си за това, че бе непрестанно до мен и не спираше да вярва в мен. Извървях дълъг път, за да стигна до тук, но се забавлявах, така че се надявам скоро отново да се видим", сподели 31-годишната Азаренка, която доказа, че има място на голямата сцена, след като бе извън Тура за известно време след раждането на сина й Лео. /БГНЕС