Осъдиха Борис Бекер на 2,5 години затвор

Германската тенис легенда Борис Бекер бе осъден на 2,5 години затвор от британски съд, като ще прекара зад решетките половината от присъдата си. По-рано този месец носителят на шест титли от Големия шлем бе намерен за виновен по 4 от 24-те обвинения, повдигнати срещу него във връзка с обявяването му в несъстоятелност.

Бекер пристигна в съда с партньорката си Лилиан де Карвальо

Бекер е осъден, защото е прикрил повече от 2,5 милиона паунда при обявяването на фалит пред юни 2017, като ги е прехвърлил на близки и роднини, а освен това не е обявил активи на стойност над 1 милион паунда. Адвокатите на трикратния шампион на Уимбълдън и бивш номер 1 в света опитаха днес да го защитят, като обявиха, че Бекер е понесъл сериозни щети от шума около делото, заради които вече няма да може да върши работата си и да изкарва пари.

"Призоваваме ви присъдата да бъде условна, защото той няма да може да работи и ще трябва да разчита на подаянията на другите, за да оцелее. Този процес разби тотално кариерата му, репутацията му е съсипана", заявиха адвокатите му, но техните доводи не бяха приети от съдия Дебора Тейлър. "Приемам унижението, което сте изпитали, но не виждам признаци на смиреност у вас", заяви съдия Тейлър.

БГНЕС припомня, че бившият номер едно в света, който от 2012 г. живее в Обединеното кралство, заяви по време на съдебния процес, започнал на 21 март, че все още има "много" награди и сувенири от 15-те си години на корта, но някои от тях са изчезнали. Той увери, че ще върне трофеите си, ако знае къде се намират. Сред деветте награди, които кредиторите биха искали да получат, са две от трите му купи от Уимбълдън, два трофея от Откритото първенство на Австралия и златният му олимпийски медал от 1992 г.

Борис Бекер печели първия си турнир от Големия шлем на тревата на Уимбълдън през 1985 г., едва 17-годишен. Той вече е продал на търг част от наградите си за 700 000 паунда (840 000 евро), за да изплати някои от дълговете си. Прокуратурата го обвиняваше и в това, че не е декларирал два имота в Германия, както и дялове в апартамент в Лондон, и че е укрил заем в размер на 825 000 евро. Към момента на обявяването му в несъстоятелност дълговете на играча, спечелил 49 титли през 16-годишната си спортна кариера, се оценяват на 50 млн. паунда. /БГНЕС

Категории: