Организаторите на Пекин 2022: Вирусът е най-голямото предизвикателство

Защитата на Зимните олимпийски игри от коронавируса е „най-голямото предизвикателство“, съобщиха организаторите в сряда, след като на милиони хора в Китай им бе наредено да останат по домовете си, за да овладеят малки огнища точно 100 дни преди Игрите.

Дзиендун Джан.

Китайската столица ще стане през февруари първия домакин на Летни и Зимни игри, и миналата седмица приветства олимпийския огън със скромна церемония. Случаите на заразени остават ниски в Китай, като само три случая са регистрирани в сряда, но властите в страната са нащрек. „Пандемията е най-голямото предизвикателство за организацията на Зимната олимпиада“, сподели Дзиендун Джан, изпълнителен вицепрезидент на Организационния комитет за Олимпиадата, на пресконференция.

Той заяви пред журналисти, че „всички приготовления са завършени“ и стадионите са готови. Идвайки шест месеца след отложената заради пандемията Лятна олимпиада в Токио, Зимните олимпийски игри ще се проведат в „затворен“ балон. Изчислените около 2900 атлети трябва да бъдат напълно ваксинирани или са изправени пред 21 дни под карантина при пристигане. В добавка, те ще бъдат и тествани ежедневно.

Някои от стадионите за Игрите през 2008 ще бъдат използвани по време на зимния спектакъл, включително националния химн „Птиче гнездо“ за откриващата и закриващата церемонии. Но само жители на Китай ще могат да си купуват билети за посещаване на Олимпиадата, която ще се проведе между 4-20 февруари. „Ваксинационната политика, „затворена“ система на ръководене и редовно тестване са сред важните елементи, които ще гарантират безопасното провеждане на Игрите“, заявиха от Международния олимпийски комитет (МОК). /БГНЕС