Органът на ЕС за защита на личните данни създаде работна група за ChatGPT

Централният регулаторен орган за лични данни на Европейския съюз съобщи, че сформира работна група, която да помогне на държавите да се справят с изключително популярния чатбот с изкуствен интелект „ChatGPT”, с което засилва натиска върху американския му създател „OpenAI”, предаде агенция „Франс прес”.

Миналия месец Италия временно забрани програмата заради твърдения, че събирането на данни от нея нарушава законите за защита на личните данни, а днес френският регулатор заяви, че е започнал официална процедура след получаването на пет жалби.

ChatGPT може да генерира есета, стихотворения и разговори от най-кратките запитвания и доказа, че може да се справи с някои трудни изпити.

Ботът предизвиква опасения, че възможностите му могат да доведат до широко разпространени измами в училищата, да засилване на дезинформацията в интернет и замяна на човешките работници.

Освен това чатботът може да функционира само ако е обучен на огромни масиви от данни, което поражда опасения за това откъде „OpenAI” получава данните си и как се обработва тази информация.

Френският регулаторен орган „CNIL”, считан за най-мощния в Европа, е започнал дело, след като е получил пет жалби, една от които е от депутата Ерик Боторел.

Наскоро той заяви, че ботът е измислил подробности от живота му, включително датата на раждане и историята на работата му, припомня БГНЕС.

Съгласно европейския регламент за защита на данните (GDPR) подобни системи са задължени да предоставят максимално точни лични данни.

Италия, първият регулатор, който забрани достъпа на бота, тази седмица издаде редица насоки, които „OpenAI” ще трябва да предприеме, за да се върне в страната. Най-важното условие е да предостави правно основание за събирането на данни.

Централният европейски регулатор „EDPB” заяви, че неговите членове са решили да предприемат действия, след като са наблюдавали подхода на Италия.

"EDPB реши да създаде специална работна група, която да насърчава сътрудничеството и да обменя информация за евентуални действия по прилагане на законодателството, предприети от органите за защита на данните", заяви органът.

След заповедта на Италия за спиране на ChatGPT, „OpenAI” заяви пред AFP, че е "ангажирана със защитата на личните данни на хората" и смята, че нейният инструмент е в съответствие със закона. /БГНЕС

Тагове: