Орбан: Подкрепям преизбирането на Доналд Тръмп

Унгарският премиер Виктор Орбан в петък подкрепи преизбирането на американския президент Доналд Тръмп, приветствайки го като добър за Централна Европа.

Двамата лидери пламенно рекламират близки отношения, напомня АФП.

Тръмп, който споделя антиимигрантските настроения на Орбан, миналата година го приветства в Белия дом и го похвали въпреки критиките за ерозията на демокрацията в страната му от ЕС.

Орбан, който е на власт от 2010 г., заяви, че Тръмп му се е обадил в четвъртък и са обсъдили изборите през ноември в САЩ и справянето с новата пандемия на коронавируса.

"Президентът на САЩ е в особено близки отношения, почти би могло да се каже приятелски отношения с всички лидери от Централна Европа," каза Орбан по време на седмичното си интервю за общественото радио.

"Ето защо ние или поне аз лично го подкрепям, за да спечели изборите," каза той.

През 2016 г. Орбан беше първият европейски премиер, който подкрепи Тръмп, наричайки го „по-добър вариант“ за Европейския съюз от тогавашната му съперница Хилари Клинтън.

Оттогава, макар често да изразява подкрепа за Тръмп, Орбан също така изгради тесни връзки както с Москва, така и с Пекин, което е част от това, което той нарича "прагматична" външна политика.

Орбан често е бил в противоречие с Брюксел на фона на международната критика на правителствените ограничения върху медиите, академичните и други свободи, както и неговата строга позиция срещу бежанците.

Този месец Унгария затвори своите граници за чужденци, като се позова на опасения от вируси, като същевременно изключи от ограничението Чехия, Полша и Словакия - страните от Вишеградската четворка.

ЕС предупреди Будапеща , че дискриминацията между страните-членки нарушава правилата, регулиращи Шенгенското пространство на ЕС./БГНЕС