Оръжията за Украйна не са били тема на коалиционната среща

Коалиционната среща с министъра на отбраната Драгомир Заков в НС приключи, предаде репортер на БГНЕС. Тя продължи малко над два часа и в нея участваха представители на всички коалиционни партньори.

Председателят на Комисията по отбрана и депутат от БСП Атанас Зафиров коментира, че не е обсъден въпроса за оръжия за Украйна. "ДБ само запозна коалиционните партньори, че има внесено такова предложение. Обсъждането е в пленарна зала", каза още Зафиров.

Той посочи, че са се запознали с министъра и неговия екип и са обсъждали коалиционното споразумение и клаузите, които са задвижени, какво се очаква от политическото ръководство но Министерство на отбраната и са обсъдили състоянието на Българската армия и Въоръжените сили.

"Коментирахме като цяло рамката и нуждите на Министерство на отбраната и безспорно в корекцията на бюджета този въпрос ще бъде сериозно поставян", каза още Зафиров.

От своя страна министърът на отбраната Драгомир Закон също каза, че темите са били свързани с коалиционното споразумение. "Общо взето минахме по целия конспект от споразумението. Беше важно този първи съвет да се проведе. Беше важно за нас като Министерство на отбраната да чуем вижданията на коалиционните партньори, те да чуят от наша страна вижданията и нашите приоритети, това, което ние считаме за изключително важно в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Има много важни въпроси, има много ключови въпроси, които следващите дни трябва да се адресират. Беше много важна тази среща. Ще има още. Това е заложено в споразумението. Това е форматът, в който и аз като министър на отбраната мога да поставя тези въпроси, които трябва да търсят подкрепа именно в рамките на коалицията", заяви още Заков.

Той отговори на въпрос дали е имало въпрос за предоставяне на военна помощ за Украйна. "Този въпрос не е обсъждан в детайли изобщо, защото няма необходимост да се обсъжда в този съвет. Целта му е съвсем различна. Това е въпрос, който смятам, че трябва да бъде обсъден на практика в самата коалиция. Това не е целта на този съвет. Това не е големият коалиционен съвет. Не беше целта на самата среща", каза още Заков. Според него въпросът за оръжията не е нужно да се представя пред него.

Министърът на отбраната каза, че НС е мястото, където трябва да се проведе тази дискусия. "Позицията ми е, че приветствам такава дискусия", каза още Драгомир Заков. Според него НС трябва да проведе тази дискусия, да вземе решение и той като министър на отбраната като получи мандат, ще направи това, което зависи от Министерство на отбраната и това, което е възможно.

Не е изключено да предложа увеличение на парите за отбрана. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков.

"Точно това работим в момента с проектите, социалния пакет. Това са неща, които са важни. Без тях няма как да имаме Въоръжени сили такива, каквито искаме. В случай, че анализът покаже, че това е необходимо, ще го направим. Очаквам, че така и ще се случи", каза още Заков.

Той бе попитан дали е правен анализ какви са наличностите, които България може да предложи.

"Ние знаем какво имаме. Това, което имаме, аз казах няколко пъти, не виждам каква работа би свършило в Украйна. Към момента не сме идентифицирали това ,което бихме могли да предоставим. Няма такава задача в момента. Ние знаем какви са наличностите, знаем и с какво разполагаме. Към момента няма и решение", каза още той. По думите му министърът на отбраната не е принципал на военно-промишления комплекс. "Министърът на отбраната е принципал на "Терем"", каза той и уточни, че това дружество не произвежда продукция.

Министърът на отбраната коментира и заплатите в отбраната. "В армията има некомплект. Повишението на заплатите трябва да стане през бюджета. Аз казах, че това е част от анализа, който правим в момента. Най-вероятно специално по отношение на заплатите, е необходимо. Дали това ще може да се случи, не зависи от министъра на отбраната", каза още Заков.

Военният министър отговори и на въпрос дали трябва да се върне наборната военна служба.

"Аз съм бил наборен войник. За да възстановим наборна армия във вида, в който беше, това е огромна инвестиция. Ако погледнете колко процента от БВП са изразходвани, когато сме имали наборна армия, това е отговорът на въпроса", каза Заков. /БГНЕС