Определиха какъв е произходът на органичните вещества на Марс

Учени от университета Тохоку в Япония определиха вероятния произход на органичните материали на Марс. Според проучване, публикувано в списание Scientific Reports, те биха могли да произхождат от атмосферен формалдехид.


Формалдехидът е просто органично съединение, което е предшественик на жизненоважни биомолекули. Тези биомолекули, като например аминокиселини и захари, служат като основни градивни елементи за протеините и РНК - основни компоненти на живота.

Изследователите са моделирали потенциалния състав на атмосферата на ранния Марс, за да определят в какви количества формалдехид може да е съществувал на планетата в древността. Моделът е изграден с допускането, че атмосферата е била богата на въглероден диоксид, водород и въглероден оксид.

Оказа се, че марсианската атмосфера би могла да осигури условия за непрекъснат синтез на формалдехид, което потенциално да доведе до образуването на различни органични съединения. По този начин органичните материали, открити на повърхността на Марс, биха могли да произхождат от атмосферни източници, особено през двата най-ранни геологични периода от съществуването на планетата./БГНЕС