Опело Христово събира вярващите в храма

Стотици миряни се стекоха на Опело Христово в столичния катедрален храм „Света Неделя“, за да се поклонят пред Христовата плащаница на Разпети петък, предаде репортер на БГНЕС.

Разпети петък е най-скръбният ден, в който възпоменаваме страданията, смъртта и погребението на Иисус Христос. Ден, в който всеки християнин, в едно с цялото творение, съпреживява смъртта и погребението на Богочовека с надеждата да станем съпричастни на Неговото Възкресение за вечен живот.

По традиция в края на богослужебното последование се извършва траурната процесия с плащаницата около храма. С лития тя са изнася, а целият богомолен народ, следвайки духовниците, обикаля храма. Така символично се изпълнява траурното шествие с Тялото Господне.

Вярващите в храма спазват противоепидемичните мерки като дистанция и носене на маски.

Утре е Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. Църквата го прославя като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

За първи път тази година великденското богослужение в храм-паметника „Александър Невски” утре няма да бъде отслужено от патриарх Неофит, а това ще направи врачанският митрополит Григоий, който ще донесе от Йерусалим Благодатния огън за българите. /БГНЕС

На снимката: главният прокурор Иван Гешев