Миряни изпълниха храм „Света Неделя“

Десетки миряни се събраха в столичния храм „Света Неделя“, за да присъстват на богослуженията на Велики петък, предаде репортер на БГНЕС.

На този ден във всички епархии на Българската православна църква се отслужват Царски часове и Вечерня с изнасяне на светата Плащеница, под която вярващите преминават като символ на поклон пред гроба Господен. В народната традиция се възприема като надежда за здраве.

Заради епидемичната обстановка в храма се допускаха единствено хора със защитни предпазни средства, а препоръката към миряните бе да докосват Плащаницата единствено с чело. Мнозина от тях обаче предпочетоха да я целунат, въпреки рисковете от заразяване с COVID-19. Светата Плащаницата бе увита с опаковачно прозрачно фолио като предпазна мярка.

Богослужението бе оглавено от Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, с благословението на Негово светейшество Българския Патриарх Неофит.

Очаква се вярващите да изпълват храма през целия ден, за да се помолят с вяра и смирение за спасението на душата си. На този ден от страстната седмица постът е особено строг. Вечерта в храма ще се извърши и Опело Христово, с което християните да си припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта и погребението на Божия син. /БГНЕС