ОПЕК+ стъпва по "тънък лед", балансирайки между САЩ и Русия

Групата на износителите на петрол ОПЕК+ ще изработи нова стратегия на срещата си в сряда, като всички следят как ще реагират на покачващите се цени на суровия петрол.

13-те основни членове на ОПЕК, начело със Саудитска Арабия, и 10-те други държави от ОПЕК+ - сред които на първо място е Русия - са на кръстопът.

След драстичните съкращения на добива, за които се договориха през пролетта на 2020 г. в отговор на рязкото намаляване на търсенето, причинено от пандемията от коронавирус, държавите членки на алианса отново произвеждат на нивата отпреди появата на вируса - поне на хартия.

В нормални времена те може би щяха да спрат дотук, но изправени пред скок на цените и натиск от Вашингтон, този сценарий се смята за малко вероятен.

Президентът на САЩ Джо Байдън пътува до Саудитска Арабия в средата на юли въпреки обещанието си да превърне страната в "парий" след убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г.

Част от причината за спорното пътуване беше да убеди Рияд да продължи да разхлабва производствените кранчета, за да стабилизира пазара и да ограничи необузданата инфлация. Срещата в сряда ще покаже дали усилията му са били успешни.

"Изглежда, че американската администрация очаква добри новини, но е трудно да се разбере дали това се основава на уверенията по време на пътуването на Байдън или не", заяви пред АФП Крейг Ерлам, анализатор в Oanda.

"Няма да е изненада, ако саудитците обявят нещо, което Байдън би могъл да изтъкне като победа пред избирателите у дома", смята Стивън Инес от SPI Asset Management.

Според базирания в Лондон изследователски институт Energy Aspects ОПЕК+ би могъл да коригира сегашното си споразумение, за да продължи да увеличава обема на производството на суров петрол.

Анализаторите обаче предупреждават да не се очакват драстични увеличения.

ОПЕК+ трябва да вземе предвид факта, че интересите на Русия - ключов участник в алианса - са диаметрално противоположни на тези на Вашингтон.

"Саудитска Арабия трябва да балансира по тънък лед", коментира Тамаш Варга, анализатор в PVM Energy.

Задачата ще бъде да се позволи на САЩ да запазят авторитет, като същевременно успокоят Москва, за да се гарантира стабилността на алианса.

Всяко решение в сряда ще трябва да бъде взето с единодушие, което може да удължи срещата.

Видеоконферентната среща трябва да започне около 13:00 ч. по Гринуич в сряда./БГНЕС, АФП

Рияд / Саудитска Арабия