ОПЕК+ обсъжда свиване на производството на петрол

ОПЕК и нейните съюзници обсъждат по-големи съкращения на производството на петрол, вероятно с до 1 милион барела на ден, съобщиха източници пред световните информационни агенции. В петък цените на петрола паднаха към 70 долара за барел, а пазарните анализатори заговориха за ново пренасищане на празарите.


ОПЕК+, която обединява Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, водени от Русия, изпомпва около 40% от световния суров петрол, което означава, че политическите ѝ решения могат да окажат голямо влияние върху цените на петрола.

Три източника от ОПЕК+ заявиха, че съкращенията ще са сред основни теми за обсъждане в неделя, когато министрите от ОПЕК+ се събират във Виена.

Източниците заявиха, че съкращенията могат да възлязат на 1 млн. барела дневно в допълнение към съществуващите съкращения от 2 млн. барела дневно и доброволните съкращения от 1,6 млн. барела дневно, които бяха обявени изненадващо през април.

Ако бъдат одобрени, общият обем на намаленията ще достигне 4,66 млн. барела дневно, или около 4,5 % от световното търсене. По-рано два източника от ОПЕК+ заявиха, че не очакват групата да договори допълнителни съкращения.

Западните държави обвиняват ОПЕК, че манипулира цените на петрола и подкопава световната икономика чрез високите разходи за енергия.

В замяна на това служители и вътрешни лица от ОПЕК заявиха, че печатането на пари от Запада през последното десетилетие е довело до сериозна инфлация и е принудило страните производителки на петрол да предприемат действия за поддържане на стойността на основния си износ.

"Никога няма да се поколебаем да вземем каквото и да е решение, за да постигнем по-голям баланс и стабилност (на) световния петролен пазар", заяви иракският министър на петрола Хаян Абдел-Гани при пристигането си във Виена.

Изненадващото обявяване на съкращенията на добива през април спомогна за повишаването на цените на петрола с около 9 долара за барел до над 87 долара, но те бързо се понижиха под натиска на опасенията за световния икономически растеж и търсенето. В петък международният бенчмарк Брент се търгуваше за около 76 долара.

Миналата седмица министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз заяви, че инвеститорите, които свалят цената на петрола, трябва "да внимават", което много пазарни наблюдатели изтълкуваха като предупреждение за допълнително намаляване на доставките.

Впоследствие руският вицепремиер Александър Новак заяви, че не очаква нови стъпки от страна на ОПЕК+ във Виена, съобщиха руските медии.

Международната агенция по енергетика очаква световното търсене на петрол да продължи да нараства през втората половина на 2023 г., което потенциално може да доведе до повишаване на цените на петрола.

Анализатори от JP Morgan обаче заявиха, че ОПЕК не е действал достатъчно бързо, за да адаптира предлагането към високите нива на производство на горива в САЩ.

"Растежът на търсенето продължава да бъде стабилен. По-скоро просто има твърде много предлагане... Алиансът изчака твърде дълго, за да намали предлагането. Алиансът - или поне някои от членовете му- вероятно ще трябва да намалят производството още", заявиха анализатори от JP Morgan.

Анализаторите на Rapidan Energy Group оценяват шансовете за по-нататъшно намаляване на доставките на 40%.

"Министрите са решени да избегнат повторение на 2008 г., когато внезапният срив на световната икономическа и финансова стабилност изпрати цените на суровия петрол от над 140 долара на 35 долара за шест месеца", пишат те./БГНЕС

Тагове: