ООН се опасява, че Мианмар върви по пътя на Сирия

Шефът на ООН по правата на човека предупреди за възможни престъпления срещу човечеството в Мианмар и каза, че изглежда страната се насочва към огромен конфликт като този, който опустошава Сирия, предаде АФП.

В изявление службата по правата на човека на ООН призовава страните да предприемат незабавни и решителни действия, за да подтикнат военните лидери зад преврата в Мианмар от 1 февруари да спрат тяхната „кампания за репресии и избиване на народа“.

"Опасявам се, че ситуацията в Мианмар се насочва към пълен конфликт", заяви в изявлението Мишел Бачелет, върховен комисар на ООН за правата на човека. „Държавите не трябва да позволяват да се повтарят смъртоносните грешки от миналото в Сирия и другаде“.

Мианмар е в хаос и икономиката й е парализирана, след като военните отнеха властта на цивилния лидер Аун Сан Су Чи на 1 февруари. Репресиите на хунтата срещу несъгласието доведоха до смъртта на цивилни -поне 710 до понеделник, включително 50 деца - според местна група за наблюдение.

Междувременно етнически въоръжени бунтовнически групировки засилиха атаките срещу военни и полицаи през последните седмици, пораждайки опасения, че Мианмар върви към по-широк граждански конфликт. А военните отвърнаха с въздушни удари, които разселиха хиляди цивилни.

"Изглежда, че военните възнамеряват да засилят безмилостната си политика на насилие срещу хората в Мианмар, използвайки бойно и всякакво друго оръжие", каза Бачелет. „Има ясни препратки към Сирия през 2011 г.“, предупреди тя, имайки предвид началото на гражданска война, която през последното десетилетие уби близо 400 000 души и принуди повече от шест милиона да избягат от страната.

"И там видяхме мирни протести, посрещнати с ненужна и явно непропорционална сила", каза тя. "Бруталната, постоянна репресия на собствения народ доведе до това, че някои лица взеха оръжие, последвано от низходяща и бързо разрастваща се спирала на насилие в цялата страна."

Бачелет посочи, че нейният предшественик Наванетем Пилай е предупредил през 2011 г., че "провалът на международната общност да отговори с единна решителност може да бъде пагубен за Сирия и извън нея".

"Последните 10 години показаха колко ужасяващи са последствията за милиони цивилни", каза тя.

Бачелет посочи "достоверни доклади", сочещи, че армията на Мианмар открила огън с ракетни гранати, осколъчни гранати и минохвъргачен огън в южния град Баго в края на миналата седмица. Съобщава се, че най-малко 82 протестиращи срещу преврата са били убити при жестоките репресии.

Според съобщенията силите за сигурност също са предотвратили медицинския персонал да помага на ранените и са наложили на роднини „глоба“ от около 90 долара, за да получат телата на убитите, съобщиха от службата за правата на ООН.

В същото време се казва, че в момента в страната са задържани най-малко 3080 души, докато 23 души са били осъдени на смърт след тайни процеси, включително четирима протестиращи и 19 други, обвинени в политически и криминални престъпления. Бачелет призова международната общност да предприеме действия.

"Декларациите за осъждане и ограничените целенасочени санкции очевидно не са достатъчни", каза бившият чилийски президент.

"Държавите с влияние трябва спешно да прилагат съгласуван натиск върху военните в Мианмар, за да спрат извършването на тежки нарушения на правата на човека и възможни престъпления срещу човечеството, срещу народа."/БГНЕС