ООН: Голямо количество астероиди застрашават Земята

Човечеството познава само около 40 процента от големите и пресичащи земната орбита астероиди и комети, пише РИА Новости. Освен това днес са известни над 25 хиляди такива обекта, се казва в доклад, публикуван на уебсайта на Научно-техническия подкомитет на Комитета на ООН за мирно използване на космическото пространство.

"Смята се, че са идентифицирани само около 40 процента от значимите обекти в близост до Земята", се казва в доклада.

Документът отбелязва, че през 2020 г. световната мрежа от астрономически обсерватории, разположена в повече от 40 държави, е събрала почти 39,5 милиона записи от наблюдения на астероиди и комети. Към 17 април 2021 г. учените са знаели за 25 647 близки до Земята обекти. Освен това през 2020 г. са открити 2 959 такива обекта - рекорден брой.

По-рано научният директор на Института по астрономия на Руската академия на науките Борис Шустов заяви пред РИА Новости, че експертите знаят само за всяко десето космическо тяло с размер над 100 метра, а само един процент от телата с размер около 50 метра, какъвто е бил Тунгуският метеорит, са известни. В същото време такива малки тела като това, което е паднало в Челябинск, изобщо не могат да бъдат открити предварително на голямо разстояние.

Също така, според Шустов, Русия открива недостатъчен брой опасни космически обекти в сравнение с други страни. Така, към януари 2019 г. руският принос за откриването на опасни астероиди и комети е 0,1 процента, а основният принос е на Съединените щати допринасят. В началото на 2019 г. експертите са знаели за около 18 хиляди опасни обекта, от които 99 % са астероиди.

Във връзка с актуалността на подобна заплаха, главният научен институт на „Роскосмос“, обяви, че възнамерява да създаде национален Център за проследяване на опасни астероиди и комети. / БГНЕС

Москва / Русия