ООН: Повече от 50 милиона души са засегнати от граждански войни

Повече от 50 милиона души в момента са засегнати от гражданските войни по света, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

В речта си при откриването на дебат в Съвета за сигурност на ООН относно начините за защита на цивилното население, попаднало в локални военни конфликти, Гутериш заяви, че когато в населени места се използват огнестрелни оръжия, 90 % от убитите не са пряко замесени в провокирането на насилието.  

"Цивилните лица могат да претърпят опустошителни вреди както непосредствено след това, така и в дългосрочен план", каза той и добави, че много от жертвите остават инвалиди за цял живот или получават тежки психологически травми.

Гутериш посочи десетките училища и здравни заведения, повредени по време на боевете между Израел и Хамас в Газа миналата година, по време на които според него близо 800 000 души са останали без достъп до вода. 

В Афганистан, каза той, при нападение с експлозиви пред гимназия в Кабул през май миналата година са загинали 90 ученици, предимно момичета, а други 240 души са били ранени.

"Освен непосредствената болка и страдание, косвените последици от разрушаването на училищата варират от прекъсване на образованието до повишена вероятност за ранни бракове и вербуване във въоръжени групи", добави той.

"Войната в градовете принуждава милиони хора да напуснат домовете си, което допринася за рекорден брой бежанци и вътрешно разселени лица", каза Гутериш./БГНЕС

Ню Йорк / САЩ