ООН: Отглеждането на опиум в Мианмар процъфтява след преврата

След военния преврат през 2021 г. производството на опиумен мак в Мианмар рязко се е увеличило, тъй като политическите и икономическите сътресения са накарали фермерите да отглеждат тази култура, съобщиха от службата на ООН по наркотиците.

Икономиката на страната е парализирана след завземането на властта от военните през февруари 2021 г. и последвалите сражения между хунтата и бунтовниците срещу преврата.

Според доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC), публикуван в четвъртък, площта на земята, използвана за отглеждане на опиумен мак, се е увеличила с една трета до малко над 40 000 хектара през 2021-22 г. - първия пълен вегетационен сезон след преврата.

Потенциалното производство също се е изстреляло с близо 90 % в сравнение с предходната година, достигайки 790 тона.

Резултатите показват, че е налице "значително разрастване" на опиумната икономика на Мианмар, се казва в доклада на UNODC.

"Икономическите сътресения, проблемите в сигурността и управлението, които последваха военния преврат през февруари 2021 г., се съчетаха и фермерите... нямаха друг избор, освен да се върнат към опиума", заяви регионалният представител на UNODC Джереми Дъглас.

"Ръстът, на който сме свидетели в бизнеса с наркотици, е пряко свързан с кризата, пред която е изправена страната".

В доклада, изготвен въз основа на сателитни снимки и работа на терен, се казва, че тенденцията за намаляване на производството на опиум, наблюдавана от 2014 г. до 2020 г., се е обърнала.

Икономически удар

Според оценките на UNODC, опиумната икономика на Мианмар възлиза на около 2 милиарда долара, което се равнява на до 3% от БВП на страната през 2021 г.

Въпреки скока в производството, изкупните цени на опиума също са се покачили до около 280 долара за килограм, се казва в доклада - 69% увеличение спрямо предходната година.

За сравнение, в Афганистан, който е водещият производител на опиум в света, изкупната цена е около 203 долара.

В доклада обаче се посочва, че по-високите доходи от опиум не се превръщат в по-голяма покупателна способност за фермерите поради по-високите цени на бензина и торовете в резултат на войната в Украйна.

Според Световната банка, комбинацията от пандемията и последиците от държавния преврат са нанесли удар върху икономиката на Мианмар, като през 2021 г. тя се е свила с 18 %.

През 2022 г. около 40 % от населението живее в бедност, а Дъглас заяви, че финансовите затруднения са принудили много работници да напуснат градските райони, за отглеждат мак в провинцията.

Земеделските стопани се нуждаят от външна подкрепа, за да увеличат поминъка си, отглеждайки други култури, които да се конкурират с опиумната икономика, заяви Бенедикт Хофман, ръководител на Службата на ООН за наркотиците и престъпността в Мианмар.

"Отглеждането на опиум наистина е въпрос на икономика и той не може да бъде решен чрез унищожаване на културите, което само засилва уязвимостта", каза той.

В доклада се цитират данни от Централния комитет за контрол на злоупотребата с наркотици на Мианмар, според които до края на миналата година са били унищожени 1403 хектара опиумен мак - 70 % спад спрямо предходната година. /БГНЕС, АФП

Найпидо / Мианмар