ООН: Над милион са избягали от разрастващия се конфликт в Судан

Повече от 1 милион души са избягали от Судан в съседни държави, тъй като след четиримесечна война в страната липсва храна и хората умират поради липса на здравни грижи, съобщи ООН.


Сраженията между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) опустошиха столицата Хартум и предизвикаха нападения на етническа основа в Дарфур, заплашвайки да потопят Судан в продължителна гражданска война и да дестабилизират региона, пише "Гардиън".

"Времето на фермерите да засадят културите, които ще изхранват тях и съседите им, изтича. Медицинските консумативи са оскъдни. Ситуацията излиза извън контрол", заявиха агенциите на ООН в общо изявление.

Войната е накарала 1 017 449 души да преминат от Судан в съседни държави, много от които вече се борят с последиците от конфликти или икономически кризи, докато разселените в рамките на Судан се оценяват на 3 433 025 души, според последните седмични данни, публикувани от Международната организация по миграция (МОМ) към ООН.

Сраженията в Судан избухнаха през април заради напрежението, свързано с планирания преход към гражданско управление, като изложиха цивилното население в столицата и извън нея на ежедневни сражения и нападения.

Милионите хора, които останаха в Хартум и градовете в регионите Дарфур и Кордофан, се сблъскаха с необуздани грабежи и продължителни прекъсвания на електрозахранването, комуникациите и водоснабдяването.

"Останките на много от убитите не са събрани, идентифицирани или погребани", но ООН смята, че са убити над 4000 души, заяви на брифинг в Женева Елизабет Тросел, говорител на Върховния комисар по правата на човека.

Съобщенията за сексуални посегателства са се увеличили с 50 %, заяви Лайла Бейкър, служител на Фонда на ООН за населението.

Според изявлението на националния орган за електроенергия, от неделя големи части от страната страдат от прекъсване на електрозахранването, което е довело и до спиране на мобилните мрежи.

В това, което някои анализатори видяха като потенциално смекчаване на позицията на армията по отношение на конфликта, заместник-ръководителят на суверенния съвет Малик Агар заяви, че "в края на краищата тази война ще приключи на масата за преговори", позовавайки се на трудностите, на които са подложени гражданите.

Усилията, полагани от Саудитска Арабия и САЩ за договаряне на прекратяване на огъня в настоящия конфликт са в застой, а хуманитарните агенции се затрудняват да предоставят помощи поради несигурност, грабежи и бюрократични пречки./БГНЕС