ООН: Източена е по-голямата част от нефта от разпадащия се танкер край Йемен

По-голямата част от петрола на борда на ръждясващия супертанкер край разкъсвания от война Йемен е прехвърлена на заместващ плавателен съд в опит да се предотврати катастрофален разлив, съобщиха от ООН.


Миналата седмица започна прехвърлянето на 1,14 млн. барела лек суров петрол от 47-годишния танкер FSO Safer на новия плавателен съд, съобщи АФП.

"Повече от половината от нефта на борда на разпадащия се кораб FSO Safer беше прехвърлен през последните седем дни на заместващия го кораб Yemen ", заяви във вторник в социалните медии постоянният координатор на ООН за Йемен Дейвид Гресли.

Преди това Гресли беше заявил, че цялото прехвърляне ще отнеме по-малко от три седмици.

ООН се надява, че операцията на стойност 143 млн. долара, за която все още липсват 20 млн. долара, ще елиминира риска от екологично бедствие, чието отстраняване, по нейни, оценки ще струва 20 млрд. долара.

Поради разположението на Safer в Червено море евентуален разлив би струвал милиарди долари на ден заради прекъсване на корабоплаването през пролива Баб ал-Мандаб към Суецкия канал, като същевременно би опустошил екосистемите, крайбрежните рибарски общности и пристанищата, които са от жизнено значение.

Safer, плаващо съоръжение за съхранение и разтоварване, е закотвено на около 50 км от пристанище Ходейда от 80-те години на миналия век.

Танкерът не е обслужван, откакто преди осем години избухна войната между бунтовниците, които контролират столицата Сана и водите, в които се намира Safer, и водената от Саудитска Арабия коалиция, подкрепяща международно признатото правителство.

Остаряващият кораб с корозирал корпус превозва четири пъти повече нефт, отколкото беше разлят при катастрофата на Exxon Valdez през 1989 г. край Аляска. /БГНЕС