Олимпийският огън пристигна в Токио

Олимпийският огън пристигна в Токио две седмици преди началото на Игрите, като атлети и фенове бяха разочаровани от „съкрушителното“ решение на организаторите да забранят присъствието на публика от почти всички стадиони заради коронавируса.

Губернаторът на Токио Юрико Койке и олимпийския огън.

Феновете бяха държани далеч и от пристигането на огъня, като приветстващата церемония бе посетена само от представители на медиите и ръководни лица. Настроението преди Олимпиадата е съвсем различно в сравнение с предишните издания на Летните олимпийски игри. Японската столица Токио ще бъде в извънредно положение от неделя до 22 август. Мерките, които в по-голяма степен ограничават продажбата на алкохол, откриващите часове на ресторанти и броя публика, идва след повишаване броя на заразени в столицата, като властите са опасени относно разпространението на Делта варианта.

Предвид решението, организаторите заявиха в четвъртък, че ще забранят присъствието на фенове от стадиони в Токио и три близки зони, където ще се проведат по-голямата част от състезанията. Няколко събития ще се проведат в други части на страната, където ще има определен брой привърженици. В Токио, губернаторът Юрико Койке получи олимпийския огън във фенер на церемония на празен стадион. Националното щафетно предаване трябваше да повдигне ентусиазма около Игрите, но повечето спирки не бяха до обществени пътища заради опасения, свързани с вируса. Независимо от проблемите, Койке сподели, че предаването на огъня носи „надежда“, която ще бъде „пренесена на олимпийския стадион“.

Когато котелът бъде запален на 23 юли, само сановници и организатори ще бъдат на трибуните на Националния стадион, който е с капацитет 68 000 седящи места, в централно Токио. /БГНЕС