Олексий Данилов публикува план от 12 стъпки за деокупация на Крим

Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов публикува програмата от 12 стъпки за деокупация на Крим, съобщи радио „Свободна Европа“. Документът предвижда връщането на анексирания от Русия полуостров под юрисдикцията на Киев.

По-специално програмата предвижда пълно демонтиране на Кримския мост, изселване на руските граждани, пристигнали там след 2014 г. и преименуване на Севастопол на "Обект № 6".

Според Данилов новото име на Севастопол е необходимо, защото градът играе "определена роля в руската идеология, митотворчеството и пренаписването на историята". "По-късно Върховната рада на Украйна ще вземе решение за новото име на града. Вероятно това ще бъде Ахтияр", отбеляза Данилов. Това е името, което Севастопол е носил през 1783-1784 г. и от 1797 до 1826 г.

Михаил Развозжаев, нелегалният руски губернатор на анексирания Севастопол, в отговор на доклада на Данилов за "12-те стъпки за деокупация на Крим" заяви, че изявленията на украинските политици не могат да се приемат сериозно.

"Новините от украинските политици приличат по-скоро на запис в медицинския картон от отделение номер шест. Изявленията и коментарите на болни хора не могат да се приемат сериозно. Те трябва да бъдат лекувани, което в момента правят нашите военни", заяви Развозжаев.

Русия анексира незаконно Крим през 2014 г. През септември 2022 г. руският президент Владимир Путин обяви анексирането на Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска област в Украйна.

Киев и западните държави предварително обявиха, че няма да признаят анексията при никакви обстоятелства. Украйна заяви, че ще се бори за връщането на всички територии, окупирани от Русия, със силата на оръжието. /БГНЕС