Огромни промени за интернет и технологичните гиганти готвят в САЩ

Представеният в Конгреса пакет за преструктуриране на антитръстовото законодателство, насочен към Big Tech компаниите, ако бъде приет, може да има широки последици върху начина, по който хората използват интернет, и върху най-големите и най-успешни американски компании.

Петте законопроекта, които трябва да бъдат гласувани в комисия в сряда, могат да проправят пътя за реорганизация или разпадане на гиганти като Google, Facebook, Apple и Amazon, като същевременно се прекроява цялата интернет екосистема.

Мерките биха спрели технологичните гиганти да работят с платформа в трети страни, като същевременно предлагат конкурентни услуги на тези платформи, нанасяйки сериозен удар на Apple и Amazon и подобни на тях компании.

Законодателите също се стремят да забранят на технологичните фирми да дават приоритет на собствените си продукти или услуги, като Google се има ясно предвид.

Друга мярка ще изисква „преносимост“ и „оперативна съвместимост“ на данните, което може да улесни хората да напуснат Facebook например, като същевременно запазят своите данни и контакти.

Освен това на най-големите технологични компании ще бъде забранено да придобиват конкуренти по пакет, което също би добавило средства за прилагане на антитръстовото законодателство.

Фиона Скот Мортън, професор от Йейлския университет и бивш американски служител, който е писал подробно за Big Tech, заяви, че законодателството произтича от неуспеха на антитръстовото правоприлагане в САЩ и другаде да попречи на доминацията на големите технологични компании.

"Това е регулация, вече не е антитръст", каза Мортън.

Ако промените бъдат приети, тя отбеляза, че Apple може да се наложи да продаде или да изключи своята музикална услуга, така че да не дискриминира конкуренти като Spotify.

„Apple ще трябва да избере“, каза тя.

Изискването за оперативна съвместимост "би повлияло много дълбоко на потребителите, защото би позволило на хората да се присъединят към социални мрежи, различни от Facebook и (собственост на Facebook) Instagram и да поддържат връзка с приятелите си", отбеляза Мортън.

Пакетът идва на фона на признаци на по-агресивна позиция на Вашингтон срещу доминиращи технологични компании.

Комитетът на съдебната власт на Парламента е насрочил гласуване за пакета в сряда, което има известна подкрепа от републиканците в допълнение към демократичното ръководство, което сигнализира за вероятност за преминаване в Камарата на представителите. Съдбата в Сената е по-малко ясна.

Мерките идват след 16-месечно разследване на Камарата, водено от председателя на антитръстовия подкомитет Дейвид Сицилин, което стигна до заключението, че технологичните гиганти злоупотребяват с господстващото си положение и имат твърде голяма власт в икономиката.

Кристофър Сагърс, професор от държавния университет в Кливланд, специализирал се в антитръстовото законодателство, каза, че пакетът представлява радикален подход за справяне с нарастващата мощ на технологичните фирми.

Промените "биха накарали платформите да работят по-скоро като авиокомпании или комунални компании, които трябва да предоставят услугите си на всеки, който ги иска, и да не дават на никого (или себе си) дискриминационни предимства", каза Сагърс. "Тези закони също могат да сложат край на някои продукти, които са много популярни", добави той. „Не съм сигурен как Apple може да продължи дори да продава собствен мобилен софтуер например, ако устройствата с iOS или App Store са деноминирани като „покрити платформи“ и това може да има последствия за продукти като Amazon Prime, Google Maps, книги, дигитализирани в проекта на Google Books и кой знае какво още."

Но Сагърс каза, че въздействието може да не е лошо в дългосрочен план, защото "пазарите се пренареждат и се появяват нови конкуренти, които да ги заменят... Но трябва да се каже, че тези закони изглеждат рискови и с трудно предвидими последици от тях."

Други анализатори предположиха категорични непредвидени последици от промяната на масово успешните фирми, на които много потребители разчитат в ежедневието си.

Йън Мъри, старши научен сътрудник в Института за конкурентни бизнеси, каза, че мярката може да означава, че фирма като Apple ще трябва да затвори App Store, да прави „празни телефони“ без никакви приложения или да отдели телефонното си подразделение.

"В по-голямата си част средният потребител ще види нейното потребителско предлагане силно влошено", каза той в изявление.

Законодателството отразява европейския Закон за цифровите пазари и вероятно ще "изкриви" конкуренцията, според Aurelien Portuese от Фондация за информационни технологии и иновации, мозъчен тръст, който често отразява възгледите на индустрията. Според нея законодателството идва на фона на вълна от недоволство към Big Tech, но в крайна сметка може да навреди на потребителите, като позволи на по-малко ефективни фирми да спечелят на пазара.

"Потребителите може вече да не могат да се възползват от икономии от страна на големите компании," каза португалската фондация в изявление.

Законодателният пакет "разкрива дълбока липса на практическо разбиране за това как технологичната индустрия работи и трябва да работи, за да остане конкурентоспособна, подходяща, печеливша и иновативна", каза анализаторът Оливие Бланшар от Futurum Research в публикация. „Компаниите с големи технологии притежават ли твърде много власт? Разбира се, може да се потвърди. Но ако целта е да се държат под контрол много големи и много мощни компании, Конгресът би могъл да подходи към проблема, като създаде лимити, които защитават потребителите и конкуренцията, без да вдига мерника на цялата система." /БГНЕС, АФП