Официално: България ще произвежда електромобили

България официално ще произвежда електромобили. Инвестицията е на стойност 140 милиона евро, предаде репортер на БГНЕС.

Преговорите между Министерството на икономиката и германският производител са финализирани много бързо, обяви министър Кирил Петков.

„Трябва да благодаря на целия отбор на министерството, защото работиха и през почивните дни, направиха невероятното, за да се случи в такъв къс срок. Мисля, че това трябва да е пример за развитието на България. Не трябва да действаме бавно и другите страни да ни бият, напротив, трябва да се сме позитивни, агресивни, България може, България заслужава”, каза той.

Заводът ще бъде разположен в град Ловеч на мястото на пустеещата от години площадка на завод „Балкан“. „Ловеч има нужда от точно такъв производител на електромобили. Много се надявам да възродим традициите в Ловеч в индустриализацията по този начин, но с продукти на бъдещето”, посочи министърът.

"Откъм стимули за тази инвестиция нито едно евро, нито един лев няма да бъде даден от българска страна преди първият автомобил да се произведе. Реално стимулите, с които ние ще подпомогнем тази компания, ще дойдат, когато те произведат 10 хиляди и продадат 10 хиляди коли на година. Другият етап ще бъде 20 хиляди коли, произведени в България и продадени в Европа. За първи път правим, така че българската държава да не поема риск, но едновременно да стимулира и привлича чуждите инвеститори. Бих направил тази сделка като частен инвеститор, а сега го направих от името на българските данъкоплатци със същия подход", заяви министър Петков.

Той се похвали, че България е успяла да привлече инвеститора в конкуренция с три съседни страни. Удържали сме победата не заради предлаганите стимули, а с добавена стойност.

„Реалната причина да изберат България е, че голяма част от добавената стойност и доставчиците им са тук“, каза министър Петков и добави: „Ето защо клъстерните стратегии работят, защото когато имате доставчици, които са разположени на няколко километра от вас, шансът да решите да направите завод там е много по-голям”. /БГНЕС