Одит от спортния министър бави довършването на „Арена Бургас“

Не е ясно кога ще бъде пусната в експлоатация дългоочакваната и многомилионна спортна зала „Арена Бургас“, тъй като в момента тече одит на строителството на съоръжението, назначен от спортния министър в оставка Радостин Василев, предаде репортер на БГНЕС.

Спортният министър в оставка Радостин Василев.

Това става ясно от отговор на Василев на въпрос, зададен от депутата от ПП Димитър Ташев, относно пусковия срок на многофункционалната зала. Първата копка на строежа бе направена в далечната 2014 година, а пусковият срок на няколко пъти бе отлаган, като междувременно и цената на съоръжението растеше. По първоначален план изграждането на залата трябваше да струва малко под 40 милиона лева, като сумата вече е набъбнала на близо 65 млн., а други 15 милиона са заделени целево в държавния бюджет за тази година, макар че те все още не са разходвани.

В момента в Многофункционалната спортна зала „Арена Бургас“ не се извършват строително-монтажни работи, поради предвидената одитна проверка по мое разпореждане. Срокът за въвеждане в експлоатация на залата е зависим от приключване на посочения одит и направените в него констатации“, се казва в отговора на Василев до Ташев.

В отговора се допълва, че към момента трите блока на съоръжението имат издаден Акт 14, като единствено за Блок С се извършват подготвителни действия за издаване на Акт 15, „като съставянето му е възможно, защото в него няма инсталации, свързани с недовършените в другите блокове строително-монтажни работи“.

Министър Василев на няколко пъти намекна, че счита, че има нарушения в строежа на залата. През април той смени ръководството на дружеството „Академика 2011“, което реално е собственик на залата, а новото ръководство на дружеството назначи пълен одит на извършените до момента дейности.

Не е ясно дали "Арена Бургас" ще е готова за мачове от Евроволей догодина.

В началото на годината президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев изрази увереност, че „Арена Бургас“ ще може да приеме мачове от Европейското първенство по волейбол за мъже през лятото на 2023 година, но към момента не е ясно дали това ще е възможно. /БГНЕС