Одермат счупи рекорда на Херминатора за най-много точки в един сезон за СК

Марко Одермат постигна пореден успех за Световната купа по ски-алпийски дисциплини, печелейки последния гигантски слалом за сезона в андорския зимен център Солдеу. Швейцарецът, който вече си гарантира Малкия кристален глобус в дисциплината и Голямата световна купа, отвя конкуренцията, оставяйки на повече от две секунди зад себе си намерилите място на подиума Хенрик Кристоферсен от Норвегия и австриеца Марко Шварц.

Одермат бе най-бърз в първия манш, като отвори сериозна разлика пред най-близките преследвачи, и повтори карането си и във втория. В топ 10 се наредиха още Лукас Бротен (Норвегия), Томас Тимлер (Швейцария), Расмус Виндигстад (Норвегия), Филипо Дела Вите (Италия), Алекси Пентюро (Франция), Лука Де Алипрандини (Италия) и Лоик Меяр (Швейцария). Четирима не завършиха втория манш.

Марко Одермат.

За Одермат това бе 15-а победа за Световната купа през настоящата кампания (13 в редовния сезон и две във Финалите) и осма в гигантския слалом. Швейцарският скиор, който ликува и с Малкия кристален глобус в Супер-Г, събра актив от 2042 точки, с което счупи 23-годишния рекорд на легендата Херман Майер от Австрия по най-голям брой точки в рамките на един сезон.

"Нямам представа как спечелих, бях толкова изморен. Купонясвахме сериозно в четвъртък. Днес не беше лесно заради тези проклети 2000 точки. Наистина исках да се кача днес на подиума. Така че нов успех, на повече от две секунди пред втория, не знам какво да кажа. Счупването на рекорда значи много за мен. През изминалите дни казах, че не е от такова значение, просто цифри. Важните неща са глобусите, но днес усетих напрежението. Така че знаех, че е по-важно отколкото бях казал, тъй че съм щастлив от подобряването му", каза Одермат.

За мъжете сезонът приключва утре със слалома, където интригата за това кой ще се поздрави с Малкия кристален глобус е налице. Бротен води с 466 точки, с 32 пред Кристоферсен и с 65 пред Даниел Юл от Швейцария.

При жените, Петра Влъхова ликува с успеха в последния слалом за сезона в Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Солдеу, Андора. Словачката се справи с конкуренцията на Леона Попович от Хърватия и носителката на Малкия кристален глобус Микаела Шифрин, които останаха съответно втора и трета на подиума.

Микаела Шифрин с Малкия кристален глобус в дисциплината слалом.

Влъхова бе най-бърза и в първия манш. Попович ознаменува силните си две карания с второ място, а Шифрин, която бе четвърта след откриващия манш, не успя да прибави към 87-те си победи за СК, след като миналата седмица подобри рекорда на легендата Ингемар Стенмарк. Топ 10 допълниха още Сара Хектор (Швеция), Уенди Холденер (Швейцария), Джесика Хилцингер (Германия), Мартина Дубовска (Чехия), Мишел Гизин (Швейцария), Теа Луис Стьернесунд (Норвегия) и Катарина Трупе (Австрия). Шест скиорки не финишираха във втория манш.

Влъхова завърши на трето място в крайното подреждане в борбата за титлата в слалома с 630 точки, с 25 по-малко от Холденер. Шифрин безапелационно се поздрави с триумф в любимата си дисциплина с 945 пункта. Американката стана носителка на Големия кристален глобус, както и на Малкия в гигантския слалом. София Годжа от Италия ликува в спускането, а швейцарката Лара Гут-Берами спечели в Супер-Г. Утре е последното състезание от настоящата кампания - гигантски слалом, отново в Солдеу. /БГНЕС