Одермат ликува с Големия кристален глобус за първи път в кариерата си

Марко Одермат подпечата Големия кристален глобус, след като завърши втори в днешното спускане във френския зимен център Куршевел, първи старт от финалите за Световната купа по ски-алпийски дисциплини за мъже.

Марко Одермат.

Швейцарският скиор е недостижим на върха в подреждането с 1459 точки, с 359 пред най-близкия преследвач Александър Омод Килде, който се нареди четвърти, три състезания преди края на сезона. Норвежецът спечели Малкия кристален глобус в дисциплината, с 13 пункта пред швейцареца Беат Фойц, който се качи на подиума, завършвайки на трето място. Одермат бе изпреварен от австриеца Винсент Крихмайер.

Топ 10 допълниха още австриецът Даниел Хеметсбергер, италианецът Доминик Парис, канадецът Джеймс Кроуфорд, американецът Райън Кокран-Сигъл, австриецът Даниел Данкелмайер и американецът Травис Ганонг. Единственият състезател, който не успя да финишира в днешното спускане, беше Нилс Хинтерман от Швейцария.

За Одермат това бе първи Голям кристален глобус в кариерата му. 24-годишния швейцарец ликува и с Малката световна купа в гигантския слалом – дисциплина, в която стана олимпийски шампион на Игрите в Пекин миналия месец. Той е първият представител на „кръстоносците“ с Голям кристален глобус след Карло Янка през 2010. Омод Килде, който триумфира с Голямата световна купа през 2020, вече си бе гарантирал Малкия кристален глобус в супер гигантския слалом. За мъжете утре предстои състезание именно в тази дисциплина отново в Куршевел. /БГНЕС