Очаква се примирие в Газа още тази седмица

Прекратяването на огъня между движението „Хамас“, което контролира Ивицата Газа и израелските власти може да влезе в сила в петък, съобщава „Уолстрийт джърнъл“, позовавайки се на американски и чуждестранни източници.

Египетските власти са постигнали напредък в преговорите с „Хамас“. В същото време източниците на изданието посочват, че представители на израелското военно ръководство в частни разговори признават, че властите на еврейската държава „се приближават към постигането на целите си“. Според източници на „Уолстрийт джърнъл“ администрацията на американския президент Джо Байдън също е на мнение, че прекратяването на огъня ще влезе в сила тази седмица.

По-рано изпълнителният секретар на централния комитет на движението „Фатах“ Джибрил Раджуб заяви, че споразумение за прекратяване на огъня между движението „Хамас“ и израелските власти може да бъде постигнато в рамките на 24 часа. На свой ред порталът Axios, позовавайки се на източници от израелското правителство, съобщи, че на Израел ще са необходими още няколко дни, за да завърши военната операция срещу палестинските радикали. /БГНЕС