Очаква се 4-те партии да сложат подписи под коалиционното споразумение

Финалните текстове по коалиционното споразумение за съставяне на правителство са готови. На лидерската среща между четирите формации Продължаваме промяната, БСП, ИТН и ДБ е изчистено всичко по законодателната програма. Очаква се в петък до края на деня да има вече оторизирано коалиционно споразумение, предаде репортер на БГНЕС.

В сегашния вариант на споразумението пише, че ще има 4-ма вицепремиери, от ИТН са без вицепремиер, но с 4 министерства.

Министър-председателят ще бъде от ПП. От партията ще излъчат вицепремиер и министър на финансите, вицепремиер и министър на ефективното управление. От ПП ще излъчат още министри на образованието, здравеопазването, вътрешните работи, отбраната, транспорта, както и ще имат министър на растежа и иновациите, и министър на културата.

От БСП ще излъчат социален министър, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, както ще имат министър на земеделието и министър на туризма.

ИТН поемат със свои министри енергетика, външни работи, регионално развитие, спорт.

ДБ – правосъдие, вицепремиер и министър на околната среда и водите, както и електронно управление.

Вървим към предлагане на стабилно правителство. Това ще е скоро факт, каза лидерът на ПП Кирил Петков. Асен Василев увери, че цялото споразумение ще бъде представено пред обществото с всички текстове и клаузи.

В петък ИБ на БСП свиква присъствен Национален съвет за утвърждаване на коалиционното споразумение за съставяне на правителство. Корнелия Нинова вече обяви, че е постигнато съгласие за коалиционното споразумение, предстои решението на НС на БСП. На финалната права от БСП имаха забележки по законодателната програма в социалната сфера, но по думите на Нинова, сега всичко е решено и бюджетирано за следващата година.

В „Демократична България” проблем няма, заяви и съпредседателят на обединението Христо Иванов и потвърди, че той и ген. Атанас Атанасов ще подпишат коалиционното споразумение.

Ива Митева от ИТН беше категорична, че Слави Трифонов ще подпише коалиционното споразумение. Постигнахме съгласие за всичко, подчерта още тя. Митева каза още, че не са обсъждани с нея имената в новия кабинет. /БГНЕС