Обзор гласува за отделяне от Несебър

В Обзор днес ще се проведе референдум за отделянето на морското градче и шест села от Община Несебър. Той се свиква със заповед на областния управител на Бургас по искане на Инициативен комитет "Зa отделянето на Обзор от Несебър", предаде кореспондентът на БГНЕС.

Допитването ще се проведе при строги противоепидемични мерки и е един вид генерална репетиция за предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат по време на пандемия от COVID-19. Между членовете на СИК ще бъдат поставени специални паравани, във всяка секция ще има дезинфектанти, ще се следи да няма струпване на хора.

От петък вечер започна подготовката на 9 изборни секции – 3 в Обзор и 6 в селата Баня, Емона, Приселци, Раковсково, Паницово и Козница. Отпечатани са 3 000 бюлетини.

Битката за Обзор е разделила хората на две- „за” отделянето на Обзор и сформирането на отделна община и „против” самостоятелното и съществуване, извън Община Несебър.

Кметът на Несебър Николай Димитров посочва, че финансовите разчети от 2008 г. до 2020 година са достатъчно показателни, че отделянето на Обзор в самостоятелна община ще бъде пагубно за бъдещото развитие за морския град .

„Разходите на кметство Обзор и съставните селища са около 38 милиона лева. Приходите от местните данъци за 2008 – 2020 година са 16 милиона лева. Има един дефицит от 22 млн. лв. Не е нужно аз да убеждавам жителите на Обзор, че някой ги тегли в неизвестна посока, затова ние водим кампания, която е да обединява хората. Обединението е по-велико от разединението.”

Кметът на Обзор Христо Янев пък е категоричен, че Несебър спъва развитието на града. Не се отделяли достатъчно средства за инфраструктура и археология. Разчетите показвали, че сами ще се справят по-добре.

Референдумът в неделя ще бъде признат, ако 40% от имащите право на вот гласуват. /БГНЕС