Обвиниха лидер на политическа партия за шпионство

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу лидер на политическа партия, за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна.

От прокуратурата не съобщават името на политическата партия, нито името на обвинения в шпионство лидер. Неговите инициали са Н. М.. Най-вероятно става дума за Николай Малинов, който е председател на Националното движение "Русофили" и лидер на партията "Възраждане на отечеството", която създаде през 2020 г.

В хода на разследването бяха проведени множество процесуално-следствени действия - разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск, изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства, събрани са относими към предмета на доказване справки и документи. Досъдебното производство бе образувано по реда на чл.212, ал.1 от НПК. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото. /БГНЕС