Обсебените постове на задкулисието в Столична община

От началото на прехода и появата на първите добре организирани престъпни групировки се канализират и методите, по които могат да се изперат огромни финансови потоци, се казва в анализ на сайта corruptionbg.eu
Известни са всички схеми за пране на пари чрез инвестиции в строителството. Основната причина за влагането на средства там е възможността за бърза възвращаемост и реализиране на голяма печалба. Например в тази сфера е възможно да се играе с документи за разходи, свързани с материали, подизпълнители, наем на техника и работна ръка, които да се различават в пъти от действителните. Множеството схеми, чрез които могат да се изперат пари са аргументът, с който сенчестият бизнес създава инвестиционни компании в строителството. Целта е не само изпирането, но и удвояването на вложените ресурси.

Хранителна среда

Докато повечето строителни фирми се сблъскват с проблеми около придобиването на нови терени, банково кредитиране и нерядко забавено административно обслужване, то групировките с лекота се сдобиват дори с общински терени и бързо осъществяват намеренията си поради наличието на огромни финансови средства.
Още от началото на прехода в нашата страна започва и срастването на организираната престъпност с администрацията, независимо от това коя политическа партия управлява. Това е бавен процес на симбиоза, който днес, след разстрела на Мартин Божанов – Нотариуса поставя обществото ни пред ръба на пропаст.
Подхранваната с години корупционна зависимост на администраторите прави столицата ни едно добро място за бърза реализация на огромни печалби на престъпни финансови потоци, включително и от Руската федерация. Това създава нездрава и непрозрачна среда в строителния бранш, в която липсват ясните конкурентни правила между участниците.
Престъпният бизнес винаги е в бързия коловоз, докато нормалните, независимо от мащаба си компании са принудени да преминават през дълъг и нерядко абсурден път, по който да реализират проектите си. Нещо повече – по-големите и по-значимите от тях са набелязани от същия този престъпен бизнес, попадайки с имената си в нечии тефтерчета и превръщайки се в жертва на изнудване и рекет.
Днес, с все по-ясният хоризонт за приемане на еврото, сенчестият бизнес е в ситуация, в която трябва да изкара на светло и да изпере невероятни по обем средства.
Институционалната среда, където се случва всичко това е доказано нездрава, което събужда в обществото ни и чувството, че нещо радикално трябва да се промени.
Като носител на декларативни послания, свързани с именно такава промяна Васил Терзиев спечели кметското място на последните избори в София.
На дневен ред в обществения фокус е една от най-овластените фигури в Столичната администрация – тази на главния архитект. Административният пост на главен архитект е без мандат и на практика е пряко свързан с политическия кабинет и екипа на кмета на столицата.
Но какво се случва след изборите?

Главният архитект на София

Естественият процес при избор на нов кмет е главният архитект да подаде оставка или да бъде сменен. Такива са и въпросите на водещите журналисти след изборите.
В свое интервю за Нова телевизия, на въпрос на водещия Виктор Николаев, кметът Терзиев отговаря, че ще има конкурс за нов главен архитект, но „по-нататък“.
Васил Терзиев обвързва конкурса за главен архитект с приемането на нова организационна структура.

А зад вратите на кабинетите в Столична община е започнала чистка – с покана за оттегляне от постовете си са Бойка Къдрева – директор на дирекция „Градска среда“ и Стела Щерева – на „Правно-нормативно обслужване“. Има смяна и на началници на ключови отдели като Елица Мирчева и Марин Попов. Поискани са и десетки оставки на други служители на различни позиции.
Разноцветната опозиция в Столична община през медиите недвусмислено иска оставката на главния архитект на София Здравко Здравков.
Пламен Данаилов от Има такъв народ в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице“ по btv на въпросът на водещата „Кога ще бъде сменен главният архитект?“ заявява, че е в очакване на прозрачен конкурс за избор на нов главен архитект на София.
Оставката на арх. Здравков е искана неведнъж от различни граждански организации, включително и от Българския Парламент.
От партия ГЕРБ още преди изборите започва да нараства вътрешно напрежение около личността на главния архитект и начина по който той упражнява административните си задължения, дори подават сигнали към прокуратурата.
След края на изборите Здравко Здравков е без каквато и да е ясно заявена политическа подкрепа. Той функционира в среда, която е непрозрачна, заобиколена със слухове, на които никой не дава отговор кой или какво поддържа оставането му на този административен пост.
Понякога е трудно да се видят ясно неща, които са пред очите ни.
Главният архитект е с достатъчна оперативна самостоятелност, която му позволи да създаде собствени икономически кръгове през годините. Вероятно те са и в основата той все още да заема този пост. Още преди избора му за главен архитект на София, той е доказал способността си да участва в конструкции на престъпни схеми. Назначението на арх. Здравков на този отговорен пост стартира заедно с впускането му в съдебни дела като управител на обединение от фирми за инвестиционно проектиране и енергийна ефективност, участвали в разпределянето на средства по европейски програми. Управлявани от него няколко юридически лица в обединение, са част от обвинение на КЗК (Комисия за защита на конкуренцията) в картел, заедно с други фирми, участвали в процеса на саниране в няколко области в България. КЗК образува преписка № КЗК-114/2016 г. относно тръжни манипулации – енергийна ефективност, а последвалите съдебни дела продължават с години…
Престъпно мислене или професионални дефицити

Ето какво казва главният архитект за излежаващата ефективна присъда Иванчева – бивш кмет на община Младост, обвинена за корупция:
„…Не се обявява преписката, отново седи и чака някъде по кабинетите в администрацията. Друг механизъм за натиск върху инвеститорите е чрез неодобряването на планове за безопасност и здраве, или т.нар. „планове за управление на отпадъци“, които са свързани с началото на строителния процес…“

Извеждането на ясна дефиниция за престъпно поведение на друг, обаче не те прави светец. Доброто познаване на механизмите, по които се притискат инвеститори от години те превръща в част от процеса на корупция, още повече че става дума за администратор, който е на върха на пирамидата.
В крайна сметка администрацията трябва да работи в услуга на гражданите и в интерес на държавния бюджет и обществото ни.
Забавянето на преписка обаче е най-малкото, което може да се случи на един инвеститор в столицата. Направление архитектура и градоустройство в Столична община създава различни административни прецеденти, чрез които блокира умишлено дори големи инвестиционни проекти, които с години стоят на трупчета. Съществуват строителни обекти в София, който процес на реализация е два пъти по-дълъг от нормалното. А административните прецеденти, които ги заобикалят нямат аналог в юридическата практика. Столична община започва и губи в съда дела, чиято цел е единствено да притиска и бави инвеститори. Каква отговорност носи главният архитект за всички загубени дела? Дали това е свързано с професионални дефицити или се прави с умисъл. И в двата случая отстраняването му от този пост е задължително.
Администрацията на Здравков обаче е свръх-функционална, когато става дума за икономическите му и приятелски кръгове от фирми. В бързия коловоз за обслужване се открояват фирмите на т.нар. плевенски кръг, от който е и самият главен архитект.
На „Иво Петров Архитекти“ приоритетно документите се придвижват светкавично, дали само защото в портфолиото им присъства Плевенската панорама?
Строителните фирми на Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния също не могат да бъдат изключени от обкръжението на Здравков. Красьо Черничкия е не по-малко любопитна фигура като неуязвим за разследващите органи, както и наскоро разстреляния Мартин Божанов – Нотариуса.


Интересни подробности около Плевенския кръг

Докато е главен архитект в Червен бряг, архитектурното студио на арх. Здравко Здравков „Квадра 04“ проектира верига супермаркети „Лайф“ (един от които се строи на мястото на градското кино в Червен бряг), чийто собственик е плевенският бизнесмен Радослав Борисов, известен още като Роко Бароко. Архитектът на Бароко Здравко Здравков, след заемането на поста главен архитект на София, безкритично подписва разрешителна документация на тази фирма, независимо от някои обществени скандали, свързани включително и с качеството на строителството…

Въпреки това сме в плоскостта на видимото.
Зад видимото обаче е разположена стройна структура на десетки добре организирани престъпни в своето финансиране икономически субекти.
Непоклатим ли е арх. Здравко Здравков на своя пост, защото той е удобният инструмент на сенчестите групировки?
Появата на нов главен архитект би създало комуникационен стрес и забавяне на множество инвестиционни намерения, бързащи да изперат стотици милиони преди приемане на еврото.
А може би именно и затова дясната ръка на новоизбрания кмет – арх. Любо Георгиев с организацията, която представлява „Екипът на София“ напусна Столична община, осъзнавайки своето безсилие. Защото неговите амбиции бяха от висока административна позиция като заместник кмет да има водеща роля при работата на направление Архитектура и градоустройство. Липсата на ясен отговор от кмета Васил Терзиев за оттеглянето на арх. Георгиев създава в медийното пространство привкус на задкулисие.


Оставка – възможното бягство

Подаването на оставка от главния архитект на София Здравко Здравков би свалило от плещите му всички съмнения за обвързаност, както някога го направи с достойнство неговият предшественик арх. Петър Диков.
Така или иначе Здравков не успя да реализира реформите, с които зае поста главен архитект. Създадената от него структура, свързана с Визия за София се разпиля и се превърна в мощна обществена гражданска опозиция на всичко, което прави. Впрочем това е и енергия вляла се в предизборната кампания на Васил Терзиев.
Чрез оставката си арх. Здравко Здравков ще е в логиката на легитимното оттегляне от заемането на пост, за който няма нито обществена, нито политическа подкрепа.
В противен случай възелът на задкулисието ще се затяга все повече, не само около него, но и около новия кмет на София Васил Терзиев. Ще се усеща нечия договорка, тази отговорна административна позиция да бъде неприкосновена. Ще се усеща присъствието на дълбоката държава, в която обществените интереси са обикновено декларативни.

Трябва да продължим да настояваме за етични, прозрачни процедури и правила във всички области на градското планиране.
Трябва да държим хората на власт персонално отговорни, за да може да се сведе до минимум злоупотребата с власт…

Г-н Терзиев, във Вашите правомощия е да създадете условия за нов конкурс за главен архитект, с ясно заявен времеви хоризонт, НАПРАВЕТЕ ГО! /БГНЕС