Обратното броене приключи: Сагата „Игра на тронове“ остава в миналото

След осем епични години, 47 награди „Еми“, два мъртви дракона и много кръвопролития и секс, "Игра на тронове" каза емоционално сбогом на поклонниците по целия свят на един от най-популярните сериали в историята на телевизията.

Кървавата приказка за благородни кланове, борещи се за Железния трон, завърши със 73-ия последен епизод с рейтинг, счупил рекордите по гледаемост в целия свят и предефинирал седмичната „телевизионна програма” за удовлетворението на поколението Нетфликс.

Докато милиони са гледали у дома, хиляди празнуваха или оплакваха развръзката на историята в барове, банкетни зали и задни дворове от Аляска до Армения.

"Беше по-напрегнато от футболен финал", каза 52-годишният Евалд Клаутки, един от около 200-та фенове, събрани в ирландски бар в Бренън, западен Лос Анджелис, където гостите се наслаждаваха на син коктейл с уиски, наречен "Нощният крал".

Викове на радост, ридания и аплодисменти последваха върховете и спадовете на онова, което мнозина сметнаха за трогателен, но „горе-долу“ добър финал.

"Ще гледам епизода отново, когато съм сам у дома," каза 28-годишният инженер-производител Шобхана Четри, сметнал епизода за разочарование при първото му гледане.

В Китай държащия правата на сериала предизвика гняв сред легионите заклети фенове - някои от които си взеха почивна сутрин от работа, за да го гледат онлайн – заради загадъчно забавяне на излъчването.

Това не попречи на феновете да провокират дискусия в подобния на Туитър Уейбо, посетена от повече от 230 милиона души.

Орязан, изгорен, разкритикуван

Един от най-мрачните и най-противоречиви сериали, правени някога, ГоТ е бил обект на критика през годините за безсмислено насилие и многократното използване на изнасилването като драматичен способ.

Сценаристите са брутализирали жени, убивали деца, изобразявали живописен секс и героите им са били разрязвани, намушквани, отравяни, обезглавявани, изгаряни живи, оковавани и изкормвани - всичко това в епичен близък план.

Темите за възрастни обаче не възпряха феновете, нито пък индустрията да наградят схемата, счетена за подходящо да се направи от HBO като най-мащабно декорирания сериал в историята.

Излъчван в 170 страни със страхотния слоган "Зимата идва", сериала също е най-скъпият с бюджет от 15 милиона долара за епизод.

Финалът на седми сезон направи рекорд в САЩ, като 16,5 милиона души са гледали на живо или чрез стрийминг в деня на излъчването и още 15 милиона по-късно.

Шести сезон беше първият, който излезе извън литературния материал по романите на Джордж Р. Мартин "Песен за лед и огън" и извая свой собствен път.

Но съкратените два финални сезона разочароваха много фенове с това, което беше наречено лошо писане и прибързан край на различни фабули.

Масово изтребваща лудост

Главен сред споровете е стремителното падение на Денерис Таргариен в нейната масово убийствена лудост, изиграна от Емилия Кларк - водеща героиня на огромен ансамбъл, предвождан от такива светила като Чарлз Данс, Шон Бийн, Джим Броудбент и Диана Риг.

Най-големият въпрос от всички - кой ще седне на Железния трон, когато шоуто приключи? – намери отговор ... някакъв.

В много отношения мистерията се оказа малко гротескна. Достатъчно е да се каже, че новият владетел на Вестерос трябваше да пристигне на свой собствен „трон“.

Самият епизод, наречен „Железният трон“, се оказва толкова противоречив, колкото и останалата част от осми сезон.

"Беше клише. Всеки характер получи край като подсладена сода", казва Кели Лоулър от Ю Ес Ей Тудей.

Джереми Егнер нарече края в "Ню Йорк таймс" "миш-маш от трогателни моменти и озадачаващи обрати" и "измъчван от същата непоследователност, която вдъхнови през този сезон изобилие в Туитър от не една петиция". Петицията, призоваваща последния сезон да бъде преработен, вече събра над 1,1 милиона подписа.

Един китайски зрител написа в Уейбо: "Този сценарист боклук трябва да бъде убит от дракон".

Краят на сериала означава твърде много за звездите му, сред които Софи Търнър, която за пръв път се появи като Санса Старк като тийнейджърка.

"Влюбих се в теб на 13 и сега след 10 години... на 23, те напускам, но никога няма да забравя това, на което ме научи", пише тя в Инстаграм за героинята си.

Кларк също публикува мисли в Инстаграм, пишейки: „майката на драконите завзе целия ми съзнателен живот“. „Тази жена взе цялото ми сърце“, споделя 32-годишната актриса. „Изгарях в пламъка на драконовия огън, хвърлих много сълзи по онези, които напуснаха семейството ни рано и изцедих мозъка си - опитвайки се да направя халеси и майсторските думи, действия и имена, които ми бяха дадени - правилно.“ /БГНЕС

Тагове: