Обработването на изборните документи ще продължи цяла нощ

Три часа след официалния край на изборния ден и минути след полунощ, членовете на секционните избирателни секции са в столичната зала "Арена Армеец", а журналисти отново могат да наблюдават процеса по предаване на книжата и флашките с резултатите от машините, предаде репортер на БГНЕС.

От РИК-София заявиха, че близо 100 са сигналите за скъсани контролни разписки на гласоподаватели, избрали грешна опция и не упражнили правото си на глас, както са желали.

„Все още не са дошли много секционни избирателни комисии. Може да се видят номерата на тези, които са пристигнали. Засега работата върви нормално. Не става много бързо приемането, защото все пак това са документите и от двата вида избор. Надявам се всичко да е наред”, заяви секретарят на 23 РИК-София Полина Витанова.

По думите ѝ е имало много обаждания, свързани с проблеми в изборния ден.

„Проблемите общо взето бяха от едно и също естество. Имаше проблеми с набирането на разписката в машината, избиратели, които твърдят, че са гласували за двата вида избори, но е пуснала само една разписка машината. Имаше избиратели, които са недоволни, че са упражнили своя вот за един избор, пък са искали за два, искат карти за повторно гласуване. Отказват да се подписват в избирателните списъци или да си пуснат контролните разписки. От това естество бяха почти всички сигнали и обаждания, които получихме“, обясни тя.

Витанова каза още, че настоящите избори 2 в 1 в никакъв случай не са били по-лесни от предходните парламентарни избори. Тя допълни, че е имало объркване в голяма част от избирателите как да изберат да дадат своя глас и за двата вида избор.

Виолета Темелкова, член на 25 РИК-София, изрази своето мнение за изборния ден.

„През деня мисля, че се справихме доста добре. Нощта тепърва предстои. Засега сме обработили само 100 комисии, така че още е рано да се каже дали ще се справим добре с документацията. Но се надявам всичко да мине доста леко предвид, че машините поне в нашия район навсякъде работиха“, заяви тя.

Темелкова сподели, че изборният ден е преминал сравнително спокойно и леко. Единствено е имало струпвания пред секциите, но според нея това е чудесно, защото гражданите са упражнили своя глас. Членът на РИК уточни, че изборите 2 в 1 само по себе си е довело до забавяне, по-сложни протоколи са се попълвали от секционните комисии и това допълнително е усложнило работата им. /БГНЕС