Обнародван е законът за удължаване на удължения бюджет

Парламентарното решение, с което се разрешават разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, е обнародвано в „Държавен вестник“, предаде БНР.


Решението е необходимо, докато се приеме нов закон за държавния бюджет за настоящата година. Днес изтича срокът на т. нар. удължителен закон за Бюджет 2022. Парламентът единодушно гласува в четвъртък решението, с което до приемането на Бюджет 2023 могат да се правят разходи и трансфери в рамките на събраното. Тъй като това решение се отнася единствено за държавния бюджет, е необходимо удължаването на т.нар. удължителен закон, което бе гласувано на първо четене в петък в пленарната зала.

С него се осигурява възможност за плащания не само от държавния бюджет, но и от държавното обществено осигуряване и Здравната каса. Очаква се следващата седмица текстовете с редакции да бъдат одобрени и на второ четене, следователно обнародвани в „Държавен вестник“.

Между първо и второ четене депутатите ще редактират текстовете, свързани с единната сметка във фискалния резерв. При така предложените от служебния кабинет текстове има потенциална възможност за харчове от фондове със специално предназначение, какъвто е Сребърният фонд.

Между първо и второ четене обаче ще бъде поставен лимит, който ще гарантира, че парите от определени фондове, включително и този за гарантиране на устойчивостта на пенсионната система, няма да бъдат използвани временно за текущи разходи. През седмицата финансовият министър Асен Василев пое ангажимент до края на юли да има гласуван Бюджет 2023, в който ще има дефицит от максимум три процента без да се увеличават данъци. /БГНЕС