Обидите в парламента не спират, актуализацията на ДОО-то най-накрая мина

Парите в Държавното обществено осигуряване (ДОО) предизвикаха тридневни лакърдии в пленарната зала, а някои от първите мъже в държавата демонстрират брутален език и сипят обиди от най-голямата трибуна в държавата. В крайна сметка актуализацията на бюджета на ДОО бе окончателно гласувана, предаде репортер на БГНЕС.

Ето какво следва от актуализацията: Добавката към всички пенсии от 120 лв. ще се изплати като антикризисна мярка за месеците октомври, ноември и декември; от 25 декември минималната пенсия ще стане 370 лв, а максималната 1500 лв.; също от Коледа всички пенсии се преизчисляват с коефицент 1,35 от тежестта на средния осигурителен доход ; обезщетението за втората година майчинство става 650 лв. от 1 октомври.

А преди окончателното гласуване на актуализацията, депутатите не веднъж забравиха добрия тон:

„Нека да работим. Трети ден буксуваме като джипката на Борисов в кал“, призова на няколко пъти Филип Станев от ИТН, чиято партия се опитва да редактира първоначалното решение актуализацията на пенсиите да се случи от 1 октомври и да го отложи за 25 декември, тъй като не е по възможностите на бюджета.

„Ако не желаете тази актуализация, защото не го заявите, а си играем на процедурни хватки“, посочи още Станев и призова колегите си от другите партии на висок тон: „Престанете, бе“.

„Подвеждаме пенсионерите, сега ще дадем едни добавки, след това ще бъдат отнети“, възпротивиха се от БСП.

В крайна сметка преизчисляването на пенсиите бе отложено за Коледа, а от 1 октомври пенсионерите ще получат единствено 120 лв. добавка за оставащите до края на годината 3 месеца. Тъй като решението бе подкрепено от ИТН и ДПС, депутатът от левицата Стоян Мирчев отново влезе в острата реторика, която съпътства дебатите, обвинявайки двете партии в „годеж“.

„Тошко Йорданов е булката, Филип Станев е шаферката“, каза той от трибуната.

Отговорът не закъсня. „Вие сте доста шавлива политическа булка, бе хора“, обърна се Тошко Йорданов към лявата част на залата.

От ДПС пък отговориха, че не се срамуваме от това, а Йордан Цонев заяви: „Търсите ДПС само когато имате личен и партиен интерес“.

Последва цяла каскада от реплики и дуплики, в които някои депутати се обиждаха на „палячо“, а други правиха намеци, че техни колеги се държат като „маймуни от зоопарка“. Трима депутати пък отнесоха официална забележка от председателя на парламента Ива Митева, която на моменти напълно изпускаше от контрол пленарното заседание.

Предстои парламентът да работи и по актуализацията на бюджета на НЗОК, и т.нар. голям бюджет на държавата. /БГНЕС