Обама за американската политика в откровено интервю

Бившият президент на САЩ Барак Обама заяви, че републиканците са "притиснати да приемат" редица позиции, които "биха били неразпознаваеми и неприемливи преди пет години или десетилетие", заяви пред Андерсън Купър, че е загрижен за състоянието на демокрацията в страната, в ексклузивно интервю, излъчено по Си Ен Ен.

Обама, в интервю след издаването на мемоарите му „Обещаната земя“, издадени в края на 2020 г., каза, че никога не е мислил, че някои от „тъмните духове“, започнали да се появяват в Републиканската партия по време на неговия мандат, ще станат толкова тъмни и ще достигнат сърцето на партията.

"Трябва да се притесняваме," каза Обама, "когато една от основните ни политически партии е готова да възприеме начин на мислене за нашата демокрация, който би бил неузнаваем и неприемлив дори преди пет години или десетилетие".

Най-яркият пример за това, каза Обама, е бунта на 6 януари и как сега "големи части от избран Конгрес се съгласяват с лъжата, че има проблеми с изборите". Бунтът в Капитолия от поддръжници на Тръмп се случи в същия ден, когато 147 републикански депутати гласуваха да не удостоверят предизборната победа на Джо Байдън в ключови щати. Лъжата, че президентските избори през 2020 г. са откраднати, е подклаждана от самия бивш президент Доналд Тръмп, който оттогава аплодира неоснователните републикански одити на изборите.

Когато Купър го пита за републиканските лидери, които за кратко се противопоставиха на Тръмп след въстанието, Обама казва: "И тогава, пуф, изведнъж те отново се върнаха на линия".

"Сега причината за това е, че редовите и щабните му вярваха, защото това беше казано не само от президента, но и от медиите, които наблюдават", казва Обама. По-късно той добавя: „Надявам се приливите да се обърнат. Но това изисква всеки от нас да разбере, че този експеримент с демокрацията не се самоопределя. Това не се случва автоматично“.

Обама пише много в мемоарите си за това как историческите избори през 2008 г. създадоха вълна от ожесточени и раздвояващи сътресения, които подкладиха републиканския филибъстър и в крайна сметка промениха партията в сегашната й версия. Тръмп, твърди Обама в книгата, обобщава това, защото на „милиони американци, уплашени от чернокож в Белия дом, той обеща еликсир за тяхната расова тревожност“.

Но Обама също поглежда отвъд Тръмп в мемоарите, отбелязвайки, че истинският възход на този тип републиканизъм започва, когато сенаторът от Аризона Джон Маккейн, съперник на Обама през 2008 г., избира тогавашния губернатор на Аляска Сара Пейлин за своята партньорска формула. „Чрез Пейлин, аргументира се Обама в книгата, изглеждаше така, сякаш тъмните духове, които отдавна дебнат по краищата на съвременната Републиканска партия намират пътя си към централната сцена“.

Обама похвали някои републиканци в интервюто си за Си Ен Ен за защита на президентските избори, по-специално държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер, за когото бившият президент каза, че е „много смел“, въпреки че е „брутално атакуван заради това“. Рафенспергер стана мишена на републиканския гняв, след като защити резултатите от изборите в Джорджия, което даде на Байдън управлението. Тръмп подкрепи основния съперник на Рафенспергер, републиканеца Джоди Хис.

Но някои от най-острите коментари на бившия президент дойдоха, когато беше попитани за първопричините за дълбоките разделения в страната - разделенията, които Обама отнесе отчасти на въпроси относно източници на информация и раса.

„Живеем в различни светове. И става все по-трудно да се изслушваме, да се виждаме “, каза Обама. Нещо, което бившият президент приписва на национализацията на медиите и политиката.

„Имаме по-голяма икономическа стратификация и сегрегация. Комбинирайте това с расова стратификация и изолация от медиите, така че не само Уолтър Кронкит да предава новините, но и от хиляди различни места “, каза Обама. "Всичко това допринесе за усещането, че нямаме нищо общо".

Решението, каза Обама, е повече срещи лице в лице, където хората се вслушват в борбите и историите на другия.

"Въпросът сега е как да създадем тези места, тези места за срещи, за да могат хората да правят това", каза той. "Защото в момента ги нямаме и виждаме последиците от това".

В основата на някои от тези разделения, твърди Обама, е расата - фактор, който предопределя възхода на Обама в политиката и избирането му като първия чернокож президент.

Бившият президент каза по време на интервюто, че все още е „трудно за повечето бели американци да признаят, че могат да се гордеят с тази страна и нейните традиции, с нейната история и нашите предци и въпреки това е вярно, че тези ужасни неща са се случили“ .

"Остатъците от това устойчиви и продължават", каза Обама. "И истината е, че когато се опитах да разкажа тази история, много пъти, моите политически опоненти умишлено не само я блокираха, но се опитваха да я използват за собствена политическа изгода".

Както прави в мемоарите си, Обама посочва решението си да критикува ареста на професора от Харвард Хенри Луис Гейтс през 2009 г., който беше задържан при опит да влезе в собствения си дом в Кеймбридж, Масачузетс. Коментарите на Обама по отношение на ареста : „Полицията в Кеймбридж постъпи глупаво, като арестува някого, когато вече има доказателства, че те са в собствения си дом“, каза той през 2009 г., развихри буря и според бившия президент потъна намерението си да гласува с. бели избиратели.

И ни дава представа за степента, в която тези неща все още са дълбоко в нас. И знаете ли, понякога в безсъзнание “, казва Обама в интервюто. "Също така вярвам, че има някои десни медии, например, които осигуряват приходи и капитализират, като подклаждат страха и негодуванието на бяло население, което е свидетел на промяна в Америка".

Докато Обама се шегува по време на интервюто, че е „малко побелял“, за да се върне в организирането на общността, дъщерите му Саша и Малия участват в протестите на „Black Lives Matter“, давайки на баща си „велик източник на оптимизъм".

„Дъщерите ми са много по-мъдри, по-изтънчени и талантливи от мен на тяхната възраст“, смее се Обама по време на интервюто. „Когато хората говорят за това какво мисля за моето наследство, знаете ли, част от това са децата, отгледани през осемте години, през които бях президент. Има много основни предположения, които се правят относно това, каква държава може и трябва да бъде това, което според мен, все още се поддържа. Те все още вярват. И са готови да работят, за да го постигнат./ БГНЕС