Депутатите пробиха блокадата на „Възраждане“, приемат важни закони

Народните представители от „Възраждане“ окупираха трибуната на парламента. Въпреки пречките, които създават, НС продължи да работи и да приема ключови решения в сферата на енергетиката, предаде репортер на БГНЕС.

„Продължаваме с бойкота на парламента. Не може да се вкарват извънредни точки без да се минава през комисии. Настояваме за оставката на областния управител на София, както и спиране с демонтажа на ПСА“, заяви Цвета Рангелова от “Възраждане”.

Въпреки бойкота на “Възраждане”, НС започна своя пленарен ден.

Десислава Атанасова, председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС направи предложение депутатите да се изказват от място и това предложение бе прието.

И докато депутатите от „Възраждане“ бяха окупирали трибуната, техните колеги приеха дерогацията на “Лукойл” - вносът на руски петрол, да отпадне от 1 март догодина, а износът на продукти от руски петрол да отпадне от 1 януари 2024 г. Приетото предложение за отпадане на дерогацията бе внесено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Също така НС реши да отпадне и таксата на пренос на руския газ през България, която е в размер на 20 лв. за мегаватчас. Народните представители също така решиха да стартират изграждането на 7 и 8 блок на “АЕЦ Козлодуй”, като се увеличи капиталът му с 1,5 млрд. лева.

Лидерите на партиите коментираха създадената от „Възраждане“ ситуация.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че още преди три години е предупредил, че когато се вдигнат юмруците и се тръгне срещу редовно правителство, резултатът днес се вижда в зала. „Българинът много добре е казал, който посява ветрове, накрая жъне бури“, добави той. Борисов заяви, че нито едно действие свързано с ремонтирането и преместването на Паметника на съветската армия не беше направено като хората и изобилстваше с глупост. „Днес ответната реакция в парламента е също толкова неадекватна и толкова обидна за самия парламент“, заяви той. Въпреки това е гласувана точката за отпадане на таксата за руския природен газ, която е „чаканият сигнал“ за влизане в Шенген. „Тя ще бъде гласувана и на второ четене, защото е изключително важна за България. Реална надежда дадохме и през март месец да се започне работа по реакторите АР-1000 на „Уестингхаус“ за АЕЦ „Козлодуй“. Това е нещо новаторско в Европа и ще се запази водещата роля на България на Балканите в ядрената енергия“, подчерта още Борисов.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски заяви, че “окупирането на трибуната е саботаж на проруските сили в България в лицето на “Възраждане“. “Вие видяхте ли как “депутати”, в кавички, защото за мен това не са депутати, бият квесторите и дами! Това не са мъже, това са “плюнки”, категоричен е Пеевски. Според него депутатите от “Възраждане” са видели на изборите колко нисък резултат имат и този цирк е от безсилие, защото изчезват. Държавността я има, парламентът работи и ще работи”, увери Делян Пеевски.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се разграничи от действията на „Възраждане“. “Ние сме различни от това, което стана в зала. Това, което се видя е най-унизителното състояние на българския парламент“, каза тя.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обвини управляващите в престъпление. „Това е престъпно поведение от престъпната сглобка. Депутати се заплашват с убийство, правят опит да се бият. Целият престъпен натиск идва от ДПС“, каза той и добави, че ДПС управлява в момента държавата. /БГНЕС