НС гледа оставката на депутат от ИТН и довършва прехвърлянето на НИМХ

Народното събрание ще гледа оставката на депутат от ИТН, предаде репортер на БГНЕС. Венцислав Петков е подал оставка като народен представител на 28 февруари. Той бе избран за народен представител от 15-ти МИР Плевен.

Седмичната програма за работа на парламента трябва да бъде одобрена от пленарна зала в началото на заседанието.

Тъй като е първа сряда от месеца право за предложения в дневния ред има всяка парламентарна група на ротационен принцип.

По предложение на "БСП за България" Народното събрание трябва да продължи работа по Закона за водите. Депутатите трябва да довършат текстовете по прехвърляне на НИМХ към МОСВ.

"Демократична България" предлага да бъдат разгледани промените в Закона за защита на потребителите на второ четене. Законопроектът е внесен от Министерски съвет и има за цел да осигури въвеждане изискванията на европейска директива за по-доброто прилагане и модернизиране на правилата за защита на потребителите в съюза.

По предложение на "Продължаваме промяната" Народното събрание ще разгледа промени в Закона за предучилищното и училищното образование на първо четене. Законопроектът цели постигане на независимост и деполитизиране на системата на предучилищното и училищното образование. Чрез предлагания законопроект ще се осигурят политическа и партийна неутралност и съответната независимост на лицата, които изпълняват педагогически функции в системата на предучилищното и училищното образование и на държавните служители в регионалните управления на образованието при изпълнение на функционалните им задължения. По този начин ще бъде ограничена възможността за оказване на външно въздействие върху тях.

Депутатите ще разгледат и предложението на ГЕРБ за въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар на вероизповеданията, общините, социалните структури, образованието, здравеопазването.

В петък трябва да се проведе блиц-контрол с участието на министър-председателя и вицепремиерите, а след това редовен парламентарен контрол. /БГНЕС