„Нойе Цюрихер Цайтунг“: Без милиардите от ЕС властта би паднала

Всяка вечер в България се провеждат протести срещу корумпираното държавно управление. Фактът, че ЕС подкрепя безкритично правителството в София за много от проевропейски настроените демонстранти е горчиво разочарование.

Понастоящем една от най-оживените улици в центъра на София е пешеходна зона. Демонстрантите блокират в малки палатки достъпа до булевард „Цар Освободител“ – основна пътна артерия в българската столица, кръстена на руския император Александър II. Допускат се само линейки. На паметника срещу сградата на парламента царят, чиято война срещу Османската империя доведе до освобождението на България през 1878 г., също държи плакат от провежданите всяка вечер протести. Върху него е написано „Долу мафията!“. Планираните конституционни промени не се приемат добре Вече повече от осем седмици всяка вечер недоволни граждани се събират пред сградата на правителството, а след това се разхождат по затворения булевард с искане за оставка на министър-председателя Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, както и за нови избори. Тази вечер в края на август протестиращите не са десетки хиляди, както бяха в началото. Различни изпълнения продължават да „подгряват“ настроението. От високоговорителите гърми силна музика с политически текстове. Банда от Северна Македония, която промени италианската партизанска песен „Bella ciao“ на „Corona ciao“ по време на пандемията, сега пее „Borisov ciao“. Според проучвания, 60 % от населението подкрепя протестите. Българският министър-председател изненада обществеността през август, като обяви, че ще инициира конституционни промени. Това обаче не успя да отклони вниманието на недоволните. Разочарованието е по-голямо от всякога. Според правни експерти, предложенията на правителството ще изострят проблемите, особено що се отнася до големите правомощия на главния прокурор, които датират от социалистическата епоха.

Маневрата така или иначе беше прозрачна. Според опозиционни политици, управляващата партия на Борисов ГЕРБ подкрепя промените на изборните правила за учредително събрание, което трябва да бъде избрано вместо нов парламент. „През септември, когато хората се върнат от плажа, нещата тук ще продължат“, обяснява Арман Бабикян - един от организаторите на протестите. Действително, от няколко дни демонстрантите, които се събират пред сградата на правителството, са по-многобройни. Миналата седмица имаше жестоки сблъсъци с полицията и множество арести. За този четвъртък е обявена поредната голяма демонстрация. България – пленената държава? Демонстрациите бяха предизвикани от поредица случаи, които показаха ясно онова, което мнозина в страната знаят отдавна: че сенчести олигарси упражняват голямо влияние върху правителството и съдебната власт и безсрамно го използват в своя полза. С други думи, че България е пленена държава. Един от двигателите на протестното движение е Христо Иванов - председател на опозиционната партия „Да, България!“. Бившият министър на правосъдието пристигна през юли с гумена лодка на обществен плаж пред вилата на национално известния олигарх и бивш политик Ахмед Доган и, както се очакваше, веднага бе изгонен от служители по сигурността. Малко след това президентът Румен Радев, който е във война с правителството на Борисов, оповести публично, че това са служители от държавната охранителната служба, на каквито Доган няма право. На следващия ден, за отмъщение, звено на Главната прокуратура нахлу в президентството и арестува двама съветници. Това преля чашата и протестите започнаха. Методите на мафията От месеци разкритие на неправителствената организация „Фонд за борба с корупцията“ дава храна за коментари. Видеорепортаж от няколко части показва подробно и внимателно документиран случая на бизнесмен, който се обръща към сенчест посредник с контакти в прокуратурата за уреждане на правен спор. Спорът се решава в негова полза, но по-късно предприемачът е принуден с трикове и заплахи да препише цялото си имущество. Междувременно този мъж отива да живее в чужбина. В този случай не може да се докаже директно преплитане с най-високите нива на властта. Но посредникът има добри отношения с главния прокурор Гешев. Пред офиса му има постоянно паркиран полицейски автомобил за негова защита. Фондът за борба с корупцията не се надява аферата да бъде разнищена. Българската прокуратура не само не допринася за борбата с корупцията, но сама по себе си е източник на корупция, заяви един протестиращ.

Срещаме се с Николай Стайков –основател на НПО, в деня, когато руският критик на правителството Алексей Навални е приет с отравяне в болницата. Нещата в България не са чак толкова зле, както в Русия, казва Стайков. Но той също е бил заплашван. Малко, след като се конфронтира с посредника с твърденията във филма, той започва да получава на всеки половин час анонимни телефонни запитвания за погребален дом. Къщата му е изцапана с яйца. Изразът „мафиотска държава“, разпространяван от демонстрантите, се подхранва именно от такива истории. Растяща критика към ЕС За Христо Иванов и много други опоненти на правителството проблемът има и друго измерение: непрекъснатата международна подкрепа за българското правителство, особено от страна на Брюксел и Берлин. Въпреки че на експертно ниво страната е критикувана многократно за пропуски в борбата с корупцията и липсата на надзор над главния прокурор, например от Венецианската комисия, правителството на най-бедната държава-членка редовно получава политическа подкрепа. Миналата година ЕК дори препоръча да се освободи от недолюбваната процедура за сътрудничество и проверка, на която страната трябваше да се подложи след присъединяването си към ЕС през 2007 г. заради проблемите си с върховенството на закона. За много български правителствени критици това беше удар в лицето. След избухването на протестите през юли Манфред Вебер, лидерът на групата на Европейската народна партия, към която се числи българската управляваща партия ГЕРБ, бързо изрази своята солидарност с Борисов.

„Българският народ е един от най-проевропейски настроените изобщо, обяснява в разговор опозиционният политик Иванов. В случая не става въпрос преди всичко за парите от Брюксел, както се вярва на Запад, а за укрепване на институциите и обещанието за върховенство на закона. „Но това обещание не се спазва. Това подкопава доверието в Евросъюза.“ Всъщност разочарованието от ЕС ясно личи от протестите срещу правителството. „Ако в България човек е настроен проевропейски, на първо място трябва да бъде критичен към ЕС“, добавя Иванов. Структурна помощ срещу гласове в Европарламента Двама млади бизнесмени са още по-категорични: „ЕС има корумпиращо влияние върху страната ни“, заявиха те по време на разговор. От сътрудничеството за развитие се знае, че без правова държава паричните потоци са по-вредни, отколкото ако няма никакви пари. Те поддържат корумпираните системи живи. „Без милиардите от фонда за възстановяване Борисов вероятно вече би си отишъл. А така просто има прекалено много за вземане.“ Фактът, че предприемачите и служителите от процъфтяващата ИТ сектор в страната са основната сила на протестното движение, се вписва в картината. Експортно-ориентираният технологичен сектор е единственият отрасъл на икономиката, който функционира независимо от държавата и поради това може да си позволи критична дистанция с властта. Въпреки това двамата предприемачи не искат имената им да бъдат назовани. „Всеки път, когато се изкажа публично, имам седмици наред проверки в моята компания." Брюксел също знае, че много пари потъват. В публикувани наскоро записи на телефонни разговори министърът на земеделието дори лично признава, че се мами. Двамата предприемачи са убедени, че това ще минава, докато България подкрепя политиката на ЕС по всички важни въпроси и по-специално линията на консервативната парламентарна група, която включва още ХДС на германския канцлер Меркел и председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Борисов разиграва умишлено тази карта. „Ние, като страна, която е силно зависима от въглищата, бихме имали основателни причини срещу Зелената сделка. Правителството ни въпреки това гласува за нея, но не по идеологически причини, а защото може да печели точки в Брюксел.“ За разлика от колегите си в Полша или Унгария, където Виктор Орбан възхвалява концепцията за нелиберална демокрация, Борисов никога не предизвиква открито ЕС идеологически. Това е друга причина, поради която липсата на върховенство на закона в страната не се възприемат като основен проблем за Евросъюза. „Мисля, че в крайна сметка ние просто не сме достатъчно важни за Брюксел“, казва опозиционният политик Иванов. „Не искат друго проблемно дете в ЕС и затова не гледат много внимателно, какво се случва тук.“ Но много българи не искат повече да отклоняват поглед. /БГНЕС ---------- Фолкер Пабст, „Нойе Цюрихер Цайтунг“.